Društvo

Mitropolit Hrizostom: Svi odgovorni u BiH treba da zajednički rade na promjenama

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je danas sve odgovorne u BiH na zajednički rad na promjeni situacije u zemlji, poručivši da je krajnje vrijeme za suočavanje sa objektivnom stvarnošću, a posebno demografskom.

Mitropolit Hrizostom: Svi odgovorni u BiH treba da zajednički rade na promjenama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bićemo veoma razočarani i obeshrabreni ako ove riječi ne dobiju konkretnu reakciju i odjek od društveno odgovornih struktura – rekao je mitropolit Hrizostom na božićno-novogodišnjem prijemu u palati Mitropolije u Sarajevu.

Mitropolit dabrobosanski istakao je da je krajnje vrijeme za suočavanje sa objektivnom stvarnošću, a posebno demografskom.

– Sve su to posljedice neadekvatnih i nezdravih odnosa vlasti prema svojim građanima i narodima – rekao je vladika Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski apelovao je da se prošlost ostavi istoriji i da se ljudi okrenu sadašnjosti i budućnosti.

– Posebno apelujem da se ne izdvajaju pojedinci i grupe od njihovih narodnih i duhovnih identiteta, što je bila najveća greška u našoj nedavnoj prošlosti koju smo skupo platili – rekao je mitropolit Hrizostom.

On je poručio da u ovom trenutku duhovne radosti treba započeti nešto novo, a to je stvoriti mir i dobru volju među ljudima.

– Pozivamo da svi uzajemno i sa svim našim razlikama radimo na ovom uzvišenom i božanskom projektu – rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Zaključio da nema značajnijeg i naprednijeg projekta u BiH od projekta mira i dobre volje jer će samo mir i dobra volja promijeniti ne baš svijetlu sliku teške i mučne situacije, a vjerske zajednice stavljaju se u službu tog projekta.

Božićno-novogodišnjem prijemu prisustvovali su predstavnici vlasti Republike Srpske, BiH, lokalnih zajednica iz Srpske, drugih vjerskih zajednica, diplomatskog kora i javni radnici iz oblasti kulture.