Društvo

"MJERE ĆE BITI PRODUŽENE, A BIĆE I NOVIH" Kon poručuje da se razmišlja o OGRANIČAVANJU KRETANJA građana u Srbiji

Produženja postojećih mjera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja, rekao je jutros gostujući na tv Prva dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije.

"MJERE ĆE BITI PRODUŽENE, A BIĆE I NOVIH" Kon poručuje da se razmišlja o OGRANIČAVANJU KRETANJA građana u Srbiji
FOTO: TV PINK/SCREENSHOT

Svakako će biti produženja ovih mjera i eventualnog dodavanja. Razriješeno je to pitanje. Biće potrebne nove mjere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno – rekao je on.

Prema riječima dr Kona, jedna od mjera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja.

– Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to moguće kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire – rekao je dr Kon.

Pročitajte još

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

– Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proljeća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mjera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mjera – kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mjere poštuju.

– Medicinski dio Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razriješi taj problem i uvede mjere koji to rješavaju – rekao je.