Banjaluka

Mjerili smo kolika je temperatura na suncu: Na igralištu skoro 40, u autu 55 stepeni, a TEK NAS ČEKA PAKAO (FOTO)

Iz dana u dan viša temperatura, za vikend pakao. Otprilike tako izgleda prognoza za Banjaluku.

termometar u automobilu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Vjerovatno svi znaju kako se temperatura mjeri (na dva metra visine, u hladu), ali posve drugačije se čovjek osjeća na betonu, među automobilima ili u automobilu, ako nije upaljena klima.

Temperatura na dječjem igralištu ili u parku takođe je viša od one koju možemo pročitati u meteorološkim izvještajima ili pogledati na aplikacijama.

Vožnja bez klime

U Banjaluci je danas vladao pravi ljetni dan, doduše još uvijek bez pretjerane vrućine. Osjećao se i povjetarac, pa je boravak napolju bio podnošljiviji. Ekipa Srpskainfo pokušala je da provjeri kolika je temperatura vazduha u gradu, parku i pored Vrbasa koristeći klasičan termometar. I temperatura je i te kako odskakala od one koju smo gledali na aplikacijama mobilnih telefona.

Šokiralo nas je kada smo u automobilu oko 11 časova, ostavljenom na suncu na 15-ak minuta, izmjerili 55 stepeni!

Ali, idemo redom. Termometar na automobilu je oko 10 časova pokazivao 28,5 stepeni. Vozeći se, namjerno, bez upaljene klime, nakon nekoliko minuta u automobilu je već bilo 35 stepeni. Na obali Vrbasa u naselju Obilićevo, jednom od omiljenih mjesta za mnoge u vrijeme vreline, oko 10.30 bilo je poprilično ljudi. Većina ih se držala hlada.

termometar park M Stojanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
termometar park M Stojanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
termometar park M Stojanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
gospodska ulica u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Termometar ostavljen na dječjem igralištu na plaži, koja se veći dio dana nalazi na suncu zbog položaja, oko 10.50 pokazao je temperaturu od skoro 40 stepeni. U vrijeme naše posjete na njemu nije bilo dječice, već su roditelji s klincima uglavnom šetali tik uz vodu, između drveća. Na toj lokaciji u automobilu je izmjereno 55 stepeni. Čak i kada upalite klimu, zbog zdravlja i predostrožnosti ne smije da bude na najjačem. Tada se automobil sporije hladi, pa budite spremni da se neko vrijeme vozite na tridesetak stepeni.

Vrelo i na igralištu

U parku „Mladen Stojanović“ prijepodne je bio veliki broj djece s roditeljima, bakama i dekama ili tetama. Nažalost, i ovdje se većina igrališta nalazi na suncu. U parku smo oko 11 časova, u hladu, izmjerili 32 stepena. Termometar ostavljen na suncu pored velike trampoline pokazivao je oko 35, a na podlozi na igralištu, gdje su uglavnom manja deca, oko 40 stepeni. Primjetno je da su roditelji izbjegavali da djeca borave na suncu, trudeći se da im nađu razonodu u hladu.

Pročitajte još

– Kada smo stigli u park bilo je 30 stepeni, za vrlo kratko vrijeme temperatura je porasla za nekoliko stepeni. Nemoguće je da se djeca igraju na ovoj velikoj trampolini, jer je direktno na suncu. Guma je toliko vrela da se na nju ne može stati bez obuće, a dijete kada padne bukvalno se oprži – priča baka koja je dovela unuku na igru u parku.

Odvela ju je na ljuljaške u hladu, a onda kući, jer je postalo vrlo vruće. U centru grada termometar je pokazivao oko 35 stepeni na suncu.

Pakleni vikend

Po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Banjaluci će u srijedu biti 37 stepeni, u četvrtak 36, u petak ćemo malo predahnuti od vreline, jer je najavljeno 29 stepeni. Za vikend se vrućina nastavlja u cijeloj zemlji.

– U četvrtak popodne i uveče prolazni pljuskovi. U petak na sjeveru malo niža temperatura. Od subote još toplije uz maksimalne temperature i do 40 stepeni – navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

I nikako ne zaboravite preporuke ljekara. Obavezno mazati kožu preparatima sa zaštitnim faktorima, a izbjegavati direktni boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana. Svima se savjetuje da unose više tečnosti od uobičajenog, zbog povećanog znojenja. Najbolje je piti vodu ili blagi nezaslađeni čaj. Svakako treba izbjegavati alkohol, jer on dodatno izaziva širenje krvnih sudova, a ne savjetuju se ni zaslađena, gazirana pića. Ishrana bi trebalo da bude bazirana na svježem voću i povrću, da je što manje masna i začinjena.

Savjetuje se da odjeća bude što više od prirodnih materijala, svjetlijih boja, komotnija, da ne doprinosi povećanom znojenju. U slučaju boravka na otvorenom prostoru potrebno je zaštiti glavu šeširima ili kapama, da bi se izbjegla sunčanica – ističe doktorka.

I svakako, pacijenti koji imaju hronične bolesti redovno treba da koriste propisanu terapiju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije