Društvo

Mladi, gojazni, sa upalom pluća: Dr Udovičić objasnio koji su pacijenti najugroženiji koronom

Nikada nije bilo teže nego u ovom talasu, pacijenti dolaze sa teškom kliničkom slikom, zahtijevaju odmah visok protok kiseonika.

Mladi, gojazni, sa upalom pluća: Dr Udovičić objasnio koji su pacijenti najugroženiji koronom
FOTO: 24 VESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

 Sada imamo sve više mlađih ljudi, to su oni mlađi od 50 godina, uglavnom nevakcinisani. Trenutno imamo četvoro od 34 do 36 godina, svi su bili na nekom od oblika respiratorne podrške, svi do jednog su nevakcinisani. Preživjeli su srećom, ali gorko su se pokajali što se nisu vakcinisali. Ali zar mora dotle da dođe, da se nešto desi, kako bismo shvatili da je vakcina rješenje, kaže dr Ivo Udovičić direktor VMC Karaburma.

On je rekao i kakvo je trenutno stanje u VMC Karaburma, koja starosna grupa pacijenata je dominantna, ali i to da je gojaznost još jedan faktor rizika.

Pročitajte još

– Što se tiče stanja, nikada nije bilo teže nego u ovom talasu. Pacijenti dolaze sa teškom kliničkom slikom, zahtijevaju odmah visok protok kiseonika. Mnogo pacijenata zahtijeva odmah jedinicu intenzivne njege, jer mnogo njih završi na respiratorima ili na nekom od oblika respiratorne podrške. U prethodnim talasima, imali smo oko 10 odsto pacijenata u odnosu na bolnički kapacitet, u intenzivnoj njezi sada je to preko 15 odsto. To znači da su sada mnogo teže kliničke slike. Prema trenutnim podacima mi u bolnici Karaburma imamo 120 pacijenata, od toga 16 pacijenata u jedinici intenzivne njege, i još 4 pacijenta koja su se oporavila, i koja će biti prebačena na odjeljenje poluintenzivne njege gdje će biti pod nadzorom anesteziologa.

 Evo koliko na liječenju ima mladih ljudi.

– U ovom talasu imamo sve više mlađih ljudi koji završavaju u jedinici intenzivne njege. Primera radi, svi koji su završili u jedinicama intenzivne njege imaju manje od 50 godina i svi su nevakcinisani. Bilo ih je više od 30, nažalost, dvoje je preminulo, od kojih je jedna ova mlada žena, porodilja od 26 godina.

Evo ko je u ovom talasu na udaru.

– Uglavnom ovi mlađi od 50 godina koji su nevakcinisani, ostali koji su vakcinisani oni čine od 5 do 10 odsto i imaju blaži oblik bolesti, te kod njih nema nekog velikog posla. Ali najveći posao nam je oko mlađih nevakcinisanih. Što se tiče starije populacije u ovoj bolnici, dve trećine pacijenata su nevakcinisani, dok je jedna trećina vakcinisana. Sada će neko reći eto vakcinisani a u bolnici, ali ne treba zaboraviti da ne razvijaju svi isti imuni odgovor, i da je to teže sa starijom populacijom, naročito ako ima još nekih pridruženih bolesti. Delta soj probija, stariji imaju imaju oslabljen imunitet, zato je izuzetno važno da što prije prime treću dozu. Naravno, nije isto kada je neko vakcinisan i kada nije. Dakle, da ponovimo, vakcinacija.

Prihvati notifikacije