Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MLADI RADIJE NA BIRO, NEGO NA GRAĐEVINU Školovani majstori najtraženiji na jugu Hercegovine

Regioni
Autor:

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Zbog ekpanzije stanogradnje, građevinski radnici su jedno od najtraženijih zanimanja posljednjih godina u Trebinju, a već decenijama u trebinjskim srednjim školama se ne školuju zidari, tesari, armirači i druge zanatlije.

Na građevinama je sve manje Trebinjaca, iskusniji odlaze u Dubrovnik ili Crnu Goru za boljom zaradom, a u Trebinju zidaju građevinari iz drugih dijelova BiH ili priučeni majstori.

U trebinjskoj Tehničkoj školi povremeno se upiše odjeljenje građevinskih tehničara, a u narednoj školskoj  godini neće biti upisano nijedno odjeljenje građevinske struke. Jedini zanati koji će biti u ovoj školi su kombinovano odjeljenje mehaničara i automehaničara.

Direktor trebinjske Tehničke škole Darko Rakić kaže da je najveći problem što svršeni osnovci i njihovi roditelji nisu zainteresovani za zanate.

– Građevinski tehničar, odnosno četvorogodišnje školovanje je jedino za šta su zainteresovani osnovci. Slično je i u drugim tehničkim naukama; odjeljenja gdje se obrazuju buduće zanatlije nisu popularna. Jedno kombinovano odjeljenje svake godine upišemo u posljednjem upisnom roku – objašnjava on.

Rakić dodaje da se prije određivanja zanimanja za narednu školsku godinu rade ankete među osnovcima, ali ove godine nijedan učenik nije bio zainteresovan za zanimanja bravar, armirač ili tesar.

– Od Zavoda za zapošljavanje i poslodavaca dobili smo informaciju da treba zidara, armirača, tesara, kamenorezaca. Postoji i spremnost poslodavaca da obezbijede učenicima praksu, ali interesovanja za te zanate nema – ističe Rakić.

Foto; Dubravka Čolović/RAS Srbija

Kuvari, konobari, pekari, poslastičari su takođe veoma tražena zanimanja u najjužnijem gradu Srpske, naročito u posljednjih godinu dana, kada se otvorilo novo tržište rada u EU, odnosno u susjednom Dubrovniku.

I pored velike potražnje u Centru srednjih škola, u ovu školsku godinu jedva su uspjeli upisati kombinovano odjeljenje pekara i poslastičara, dok za smjer mesar niko nije bio zainteresovan.

Prema planu upisa, u septembru u toj srednjoj školi od trogodišnjih zanimanja biće forimirano samo jedno kombinovano odjeljenje budućih kuvara i konobara.

– Ovo su smjerovi za koje je ranije bilo nekog interesovanja, dok je za nove zanate, koje smo pokrenuli prošle godine, bilo vrlo malo zainteresovanih osnovaca – kaže direktorka Centra srednjih škola Nedeljka Ilijić.

Prosvjetni radnici se slažu da posljednjih godina trogodišnje smjerove u Trebinju, uglavnom, upisuju samo učenici koji nemaju dovoljno bodova za neku četvorogodišnju školu.

Podaci trebinjskog Biroa za zapošljavanje govore da na evidenciji nema tesara, zidara, armirača, kamenorezaca, varilaca, stolara, niti kuvara, pica majstora i pekara, kao ni konobara sa iskustvom i poznavanjem engleskog jezika.

U ovom Birou navode da bi zidar ili armirač odmah našli posao, jer je ogromna potražnja za tim zanatlijama.

I u trebinjskih građevinskim firmama ističu da je potreba za zanatlijama velika. Građevinari kažu da još uvijek ima jedan broj zidara, tesara i drugih majstora koji su školovani, a ostali su priučeni.

Smatraju da je škola koja bi obrazovala takve kadrove neophodna, a kako navode, spremni su da organizuju praksu učenicima koji se školuju za zanimanja koja su im potrebna.

Varioci u Bileći i Nevesinju

U ovoj školskoj godini u Hercegovini se varioci školuju samo u Bileći i Nevesinju, dok u cijeloj regiji nema škola za građevinske radnike.

Upisano je pola odjeljenja električara, a o vodoinstalaterima ili stolarima niko godinama ne razmišlja. U nekadašnjem trebinjskom srednjoškolskom centru bilo je po nekoliko odjeljenja zanatlija, uglavnom mašinske struke, za potrebe Industrije alata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO