Svijet

MLADOŽENJA UZALUD ČEKAO Trudna mlada preminula nekoliko minuta prije izlaska pred oltar

Trudna mlada preminula je samo nekoliko minuta prije nego što će izaći pred oltar. Mladoženja ju je čekao, nesvjestan šta se zapravo dogodilo.

MLADOŽENJA UZALUD ČEKAO Trudna mlada preminula nekoliko minuta prije izlaska pred oltar
FOTO: PROFIMEDIA

Tridesetogodišnja Džesika Guedes bila je u 6. mjesecu trudnoće kada je doživjela moždani udar samo nekoliko minuta pred dolazak ispred crkve u Sao Paolu.

U prvom trenutku porodica je mislila da se onesvijestila zbog anksioznosti jer se prethodno žalila da je nervozna, da osjeća vrtoglavicu i da ima bolove u vratu.

Upravo zato je ceremonija kasnila jer niko nije bio svjestan da je mlada doživjela preklampsiju koja je ubrzo rezultirala smrću.

Čim su ljekari stigli, Džesikin mozak je proglašen mrtvim, a onda je krenula borba da se beba održi u životu.

Preklampsija je stanje koje se javlja samo u trudnoći i to u uglavnom u drugoj polovini trudnoće. Predstavlja komplikaciju koju karakterišu visok pritisak, otok i bjelančevine u mokraći. Može biti blaga i teška. Blag oblik preklampsije se odražava u manjem skoku pritiska uz osrednje otoke.

Teži oblik može ugroziti i bebu i majku jer dolazi do problema po rad jetre i bubrega žene, a u najtežem obliku, i do anemije.

Njen vjerenik, vatrogasac Flavio Gončalvez bio je iznenađen zašto se Džesika ne pojavljuje. Međutim, kada su kola stigla, rođaci su izletjeli i panično tražili pomoć jer se onesvijestila.

Otvorio sam vrata i rekao joj da sam tu. Odgovorila mi je da je dobro, ali da ima jake bolove u vratu. U tom trenutku počeo sam da radim svoj posao, koji inače radim već sedam godina. Izvkao sam je iz limuzine, započeo prvu pomoć i tražio pomoć od kolega vatrogasaca koji su bili gosti – ispričao je za brazilske medije.

Kada je primljena u bolnicu, zbog ozbiljnosti situacije hirurzi su izveli carski rez u 29. nedjelji trudnoće, a mama je, nažalost preminula u toku operacije.

Sofija je tako rođena sa samo 930 grama, nakon čega je odmah prebačena na odjeljene neonatalne njege gdje će biti naredna dva mjeseca.

– Jedva sam čekao da postanem njen suprug, a onda i otac. Moram da budem jak jer me je ljubav mog života naučila kako da poštujem i tretiram žene, a to ću sve primijeniti u odgajanju svoje kćerke. I dalje ne mogu da vjerujem da se ovo dogodilo. Imam osećaj kao da sam i filmu i kao da će uskoro kraj. U mom slučaju ovaj film se nikada neće završiti, a patnja će trajati zauvijek – zaključio je Flavio.

(Telegraf)