Svijet

MOĆNA BAKA DEVETORO UNUČADI Ona ima 80 godina i preuzeće vlast u SAD ako KORONA SLOMI TRAMPA i njegovog potpredsjednika

Ukoliko korona virus slomi Donalda Trampa. prvog čovjeka SAD, mogla bi da ga zamijeni Nensi Pelosi (80), predsjedavajuća Predstavničkog doma, piše Gardijan.

MOĆNA BAKA DEVETORO UNUČADI Ona ima 80 godina i preuzeće vlast u SAD ako KORONA SLOMI TRAMPA i njegovog potpredsjednika
FOTO: TANJUG/AP

Nensi Pelosi je početkom prošle godine drugi put izabrana za čelnicu Predstavničkog doma Kongresa i time postala najmoćnija političarka u SAD. Šef većine u Predstavničkom domu zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Sa 80 godina, političarka iz San Franciska ima iskustvo na toj dužnosti na kojoj je bila od 2007. do 2011. godine, kada je otežavala mandat tadašnjeg republikanskog predsjednika Džordža Buša. Prilikom ponovnog izbora obećala je da će sličan “pakao” prirediti i Trampu u posljednjoj godini njegovog mandata.

Budući da Predstavnički dom glasa za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine da blokira republikanske prijedloge i, još važnije, da pokrene postupak za opoziv predsednika, što je i učinila prošle jeseni.

This Supreme Court nomination fight is about preserving Americans' right to pre-existing condition protections. It is…

Posted by House Speaker Nancy Pelosi on Wednesday, September 30, 2020

Pelosi je rođena 26. aprila 1940. u Baltimoru u italijansko-američkoj katoličkoj porodici sa dugom političkom tradicijom.

Pročitajte još

Njen otac i brat bili su gradonačelnici Baltimora. Sa diplomom Triniti koledža u Vašingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Francisku. Sa 47 godina prvi put pobeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Ima petoro djece i devetoro unučadi.