Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MOGAO DA UGROZI 200 HILJADA GRAĐANA Zaražen virusom pokušao da pobjegne, sada je vezan lisicama

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Muškarac iz Kragujevca, koji je zaražen virusom korona, u utorak dva puta pokušao da pobjegne iz karantina sa Infektivne klinike Kliničkog centra Kragujevac, lisicama je vezan za krevet, a biće saslušan kada liječenje bude završeno.

Mjere protiv S. V. (47) preduzete su jer je u pokušaju bjekstva ugrozio dvojicu tehničara, izložio ih zarazi, a jednog je i povrijedio po licu. Zbog bjegunca u izolaciju su, pored tehnčara, stavljena i dva pripadnika Vojske Srbije i dva policajca koji su intervenisali u sprečavanju bjekstva.

On je dva puta pokušao da pobjegne iz najstrože izolacije, jednom prije podne, a drugi put u večernjim satima kada je uspio da probije blokadu. Nedostajalo je samo par koraka da izađe napolje i ugrozi stanovništvo grada u kome živi 200.000 ljudi.

Kako Blic saznaje u Kliničkom centru, S.V. ima upalu pluća izazvanu virusom. Zbog specifične situacije, on nije transportovan u druge centre koji su specijalizovani za restriktivne mjere namjenjene beguncima iz karantina, jer je bolestan, i u toku je njegovo liječenje.

Da bi se spriječili dalji napadi na osoblje, on je jednostavno fizički vezan za krevet, a protiv njega je podnijeta i krivična prijava zbog napada na medicinsko osoblje i kršenja pravila o izolaciji.

– Njegovo nedjelo je utoliko veće, jer je znao da je bolestan, i da je prenosilac zaraze, a i pored toga se drznuo da nakon četiri dana liječenja proba da pobjegne. Tako je ugrozio zdravlje i živote zaposlenih, ali i pokušao da ugrozi i zdravlje drugih građana, potpuno svjesno – rečeno je Blicu.

Medicinski radnici koji su došli u kontakt sa pacijentom su u izolaciji, i čeka se da protekne nekoliko dana od incidenta, kako bi se uradilo testiranje na virus koji se pokazao kao izuzetno agresivan vid gripa. Pored njih, u izolaciji su i dva pripadnika Vojske Srbije, kao i dva policajca koji su intervenisali i tako ušli u rizični zonu.

Njegovo bjekstvo spriječili su tehničari koji su bili u trećem, najvišem stepenu zaštite, u skafanderima, bacivši se na njega. U borbi koja je uslijedila, jednom je strgao masku, i povrijedio ga po licu. Tek kada se pojavila vojna policija koja je tamo stalno prisutna, ali ispred zgrade, i kada je na poziv u pomoć došla patrola policije, on se, inače fizički veoma jak čovjek, smirio.

Kako kažu ljekari i tehničari, kao i ostali koji se u bore u medicinskim ustanovama protiv pandemije nespicifičnog oblika gripa, “vlada nevjerica, ljutnja i bijes”, jer je neko, iz nepoznatog razloga, to učinio.

– Mi zbog same suštine svog posla rizikujemo svoje zdravlje i živote, samom činjenicom da smo tu na licu mjesta sazaraženim ljudima. Sve radimo da njih spasemo, a evo kako nam se vraća. Dvoje naših kolega je ugrozio čovjek koji je počeo da se tuče, i da im kida zaštitnu opremu. To je za nas ravno pokušaju ubistva, kaže jedan od medicinskih radnika sa Infektivne klinike.

U Višem javnom tužilaštvu se saznaje da je za oba djela koje je počinio S. V. zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Da li će, i kako, biti kažnjen, i da li će se kvalifikovati kao neko teže djelo, zavisi od okolnosti i razvoja događaja. On će biti saslušan tek kada liječenje bude završeno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO