Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MOJA BANJALUKA Jelena Trivić: Ulagati u simbole grada

Banjaluka
Autor:

Foto: RAS Srbija

Cijeli život sam u Banjaluci i mnogo je stvari koje volim u ovom gradu. Od rođenja sam vezana za Vrbas, Banj brdo, tvrđavu Kastel. Mislim da trebamo držati do tih simbola grada, više ulagati u njih i čuvati ih kako bi Banjaluka svoje kapacitete iskoristila na najbolji način.

Žalosno je što je Vrbas zagađen, velika količina kanalizacionih ispusta sliva se u rijeku i svi potencijali Vrbasa onda ostaju neiskorišteni. Nebriga prema rijeci se vidi i na dijelu gdje je sagrađen Zeleni most.

Dobra stvar je gradnja kružnih tokova; živim u naselju gdje svakodnevno prođem tri kružna toka vodeći djecu u vrtić i vraćajući se. Znači da se i sa malo novca Banjaluka može dobro urediti. Mogli smo to i mnogo ranije uraditi.

Prigradska naselja su nam zapostavljena, grad je čist u užem jezgru, ali čim se malo odmaknete naiđete na divlje deponije. Ne sviđa mi se manifestacija „Zimska varoš“; prilično vašarski izgleda, nije nimalo otmjeno.

Mislim da sistem kandži nije dobar način na koji se vozači kažnjavaju za neplaćen parking. Lično mi se desilo da sam kasnila platiti parking 16 minuta i na vozilo mi je stavljena kandža. Iako sam odmah platila kaznu i pozvala službu, čekala sam ih 35 minuta da dođu i odblokiraju vozilo, sve sa malim djetetom.

Mislim da je to nehumano. Ako će se već tako raditi, onda treba na licu mjesta biti i neko da odblokira vozilo. Ne možemo imati sistem kandži po gradu, a samo jedno vozilo koje to obilazi. Sve se može i drugačije riješiti; kazna se može, na primjer, platiti prilikom registracije ili da vam pošalju sliku automobila i ostave rok od nekoliko dana da platite.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO