Hronika

Moli da ga još NE ŠALJU U ZATVOR: O sudbini inspektora, osuđenog zbog droge, odlučuje predsjednik suda

Bivši policijski inspektor iz Banjaluke Srđan Radulović, koji je pravosnažno osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom, zamolio je sud da mu odgodi odlazak u zatvor, saznaje Srpskainfo.

Moli da ga još NE ŠALJU U ZATVOR: O sudbini inspektora, osuđenog zbog droge, odlučuje predsjednik suda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srđan Radulović

U skladu sa zakonom, o molbi pravosnažno osuđenog inspektora odlučiće predsjednik nadležnog Osnovnog suda u Banjaluci, Milenko Milekić.

– Po prijemu Vašeg upita, a koji se odnosi na to da li je Srđan Radulović, policijski inspektor koji je pravosnažno osuđen zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom upućen na izdržavanje kazne ili je zatražio odgodu odlaska u zatvor, a nakon provjere kroz službene evidencije, utvrdili smo da je osuđeni Srđan Radulović predao ovom sudu molbu za odlaganje izvršenja kazne, o kojoj će odlučiti predsjednik suda – navodi se u odgovoru Osnovnog suda Banjaluka.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Bivši policijski inspektori Radulović i Ognjen Stijak iz Kostajnice u aprilu ove godine pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu Republike Srpske na ukupno 13 godina i pet mjeseci robije zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih djela.

Vođa kriminalne grupe

Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a osim za prodaju droge osuđen je i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te  falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i  iznudu iskaza. Stijak je osuđen na pet godina, i to zbog prodaje droge i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

S obzirom da se radilo o ponovljenom postupku, Raduloviću je kazna smanjena za mjesec dana, a Stijaku za tri mjeseca zatvora u odnosu na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci u julu 2021. godine.

Obojici je u kaznu uračunato vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru i na izdržavanju kazne od ukupno četiri i po godine i jedan dan. Tako je Stijaku sada po novoj presudi ostalo da odsluži još pola godine, a Raduloviću tri godine i 11 mjeseci zatvora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srđan Radulović

Vijeće Vrhovnog suda RS je presudu objavilo nakon što je odbilo kao neosnovanu žalbu Republičkog tužilaštva, a djelimično uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca i Stijakove majke.

Tako su oba optužena sada oslobođeni jednog krivičnog djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, koje im je stavljeno na teret optužnicom i ranijim presudama.

Pročitajte još

Odlukom Vrhovnog suda RS oslobođeni su optužbe da su 20. septembra 2011. godine prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni naveli lažne podatke o prisustvu svjedoka toj radnji.

Ovih optužbi su oslobođeni, jer je za to konkretno krivično djelo nastupila apsolutna zastara.

Ostali dio posljednje izrečene presude Okružnog suda u Banjaluci je potvrđen, pa je tako Radulović označen kao vođa kriminalnog udruženja, a Stijak kao pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Osuđeni inspektori vraćeni u policiju

Pravosnažnom presudom osuđeni su jer su bili dio organizovane grupe koja je na području Banjaluke preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Navodi se da su djelovali u sastavu kriminalnog udruženja na čijem čelu je bio Radulović, koji je angažovao narkodilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Prema navodima iz presude, Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Ognjen Stijak

Takođe, kako se navodi u presudi, optuženi su za potrebe zločinačkog udruženja uzimali dio droge zaplijenjene tokom policijskih akcija.

U presudi se još navodi da su optuženi angažovali i druga lica da za njih prodaju narkotike, te su tako Damiru Č. i Vladimiru K. davali da za njih prodaju marihuanu.

Dvojac je prodao oko 6,7 kilograma marihuane za 17.000 KM. Oni su drogu prodavali i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku.

Presudom je Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zabranjeno obavljanje poslova službene dužnosti u trajanju od pet godina. Vrijeme provedeno u zatvoru neće se uračunati u tu mjeru, a ona će se računati od dana pravosnažnosti presude.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Mjera zabrane je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, a kao neosnovane su odbijene žalbe odbrane da nisu ispunjeni uslovi za izricanje pomenute zabrane. Vrhovni sud RS smatra da je osnovano izreći pomenutu mjeru, jer su optuženi zloupotrijebili poslove policijskih službenika kako bi izvršili krivično djelo.

Ovaj slučaj ostaće upamćen i po tome što je dio inspektora vraćen na posao iako su bili pravosnažno osuđeni za krivična djela, među kojima je iznuda iskaza!

Presude inspektorima

Bivši inspektori za narkotike Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđivani su do sada više puta. Prvo su 2015. osuđeni na 16 godina i pet mjeseci zatvora; tada je Radulović osuđen na 11 godina robije, a Stijak na pet godina i pet mjeseci zatvora. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud RS u martu 2016, ali je Ustavni sud BiH u martu 2018. godine prihvatio apelaciju optuženih, pa je presuda ukinuta i slučaj vraćen na novo odlučivanje. Optuženi su nakon toga, pušteni iz zatvora. U ponovljenom postupku 2019. osuđeni su na 14 godina i tri mjeseca zatvora, ali je tu presudu, na osnovu žalbi odbrane, ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, a postupak vratio na novo suđenje.

Nakon toga, novom presudom u julu prošle godine osuđeni su na 13 godina i devet mjeseci zatvora. Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci, a osim za šverc droge i falsifikovanje osuđen je za iznudu iskaza. Stijak je tada dobio pet godina i tri mjeseca zbog prodaje droge i falsifikovanja službene isprave. Na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili su se i odbrana i tužilaštvo, a nakon razmatranja tih žalbi Vrhovni sud je i donio presudu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije