Politika

“MORAJU POKAZATI POTPUNO DRUGAČIJE LICE OPOZICIJE” Mogu li Jelena Trivić i Nebojša Vukanović preuzeti štafetu od SDS i PDP

Mogu li Narodni front Jelene Trivić i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića preuzeti opozicione štafete od SDS i PDP u narednom periodu?

JELENA TRIVIC I NEBOJSA VUKANOVIC
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Povremeno labava, a povremeno čvrsta koalicija između SDS i PDP, godinama je, čak i decenijama, bila glavna opoziciona osovina u političkom životu Srpske.

Nakon što je SDS nekako preživio veoma turbulentnu deceniju u kojoj su ostali bez mnogo “viđenijih” članova i nakon što su se na čelu stranke promijenila čak četiri predsjednika, a PDP došao u velike unutarstranačke probleme, postavlja se pitanje da li je stiglo vrijeme za nove opozicione laste.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kada je Savez za pobjedu slavno izgubio na opštim izborima 2018. godine, koaliciju je napustio NDP Dragana Čavića. Samim tim je i Savez prestao da postoji, a SDS i PDP su otišli “svako na svoju stranu”. Šest godina kasnije na opozicionoj sceni su pored ove dvije stranke još i Narodni front Jelene Trivić i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića. I NF i Vukanovićev pokret imaju velike šanse, ali je, kako kažu naši sagovornici, potrebno mnogo vremena i rada na terenu da bi se zamijenili SDS i PDP.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Narodni front i Lista za pravdu i red ne trebaju biti nasljednici ni PDP ni SDS, već isključivo svoji. To bi trebao biti njihov prvi zadatak. Da budu drugačiji. I mislim da to može biti neki novi pravac opozicionog djelovanja u Republici Srpskoj. Mislim da su SDS i PDP dugo u određenoj političkoj hibernaciji. Ako posmatramo čitavu Republiku Srpsku, tek ponegdje iskaču zahvaljujući radu pojedinaca poput Draška Stanivukovića, Rade Savića, Milana Miličevića, Ljubiše Petrovića – rekao je za Oslobođenje novinar portala Buka Elvir Padalović.

Da bi se ova dva pokreta ponudila kao alternativa, dodaje Padalović, moraju pokazati potpuno drugačije lice opozicije. Međutim, pitanje je, kaže on, koliki imaju kapacitet i resurse na terenu i koji su njihovi apetiti, odnosno kolika je stvarna politička snaga ove dvije opcije.

FOTO: NARODNI FRONT
FOTO: NARODNI FRONT

Vukanović je pokazao da sa nepostojećim budžetom može da se nametne kao ozbiljna politička snaga u RS. Pitanje je može li to i zadržati. Međutim, ni NF ni Vukanović nemaju istu poziciju u ovom času. Narodni front je tek počeo svoj politički put, ali za sada nije iznjedrio nijedno ozbiljnije novo lice u politici. Za razliku od njih, Vukanovićev cijeli poslanički klub u NSRS postao je izrazito prepoznatljiv. Vidjećemo da li je to sve dovoljno za lokalni nivo – istakao je Padalović.

Pročitajte još

“Nemaju organizaciju”

Novinar Nezavisnih novina Uroš Vukić smatra da ni Narodni front ni Vukanovićev pokret nemaju organizaciju, a bez organizacije je nemoguće napraviti ozbiljniji politički rezultat. Iako SDS i PDP posljednjih nekoliko godina propadaju, oni iza sebe još imaju organizovane partije, opštinske i gradske odbore i ljude na terenu.

– Oni će i dalje biti predvodnici opozicije ili onoga što je od opozicije ostalo. Koliko god Vukanović bio poznat u javnosti, a i Jelena Trivić kao lider NF, to nije dovoljno, jer glasovi se prikupljaju na terenu, po komšiluku, mjesnim zajednicama… Ako se nešto drastično ne desi, i dalje će SDS biti lider opozicije, jer trenutno jedini u opozicionim redovima ima kakvu-takvu strukturu i prisutan je manje-više u svim dijelovima Republike Srpske – zaključio je Vukić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije