Svijet

"MOŽDA JE POSLJEDNJI PUT" Dobio 15 minuta da se oprosti ako NE PREŽIVI KORONU

Britanac Daren Batrik, koji je bio zaražen korona virusom i razvio težak oblik bolesti COVID-19, rekao je da su mu sestre dale 15 minuta da telefonom okrene najbliže i oprosti se od njih ukoliko ne preživi.

"MOŽDA JE POSLJEDNJI PUT" Dobio 15 minuta da se oprosti ako NE PREŽIVI KORONU
FOTO: MARIO CRUZ/EPA

Mučio sam se čak i da iskucam brojeve na telefonu kako bih obavio poziv, pretražim imenik i izaberem ljude i članove porodice koje ću da kontaktiram. Bilo mi je užasno da im objasnim zašto zovem – priča Batrik, koji dolazi iz grada Koven, prenosi Telegraf.

– Prije nego što sam telefonirao, plakao sam i preklinjao doktore i medicinske sestre da ne dozvole da umrem. Onda sam morao da kažem supruzi Anđeli, roditeljima, braći, sestri, porodici, prijateljima da bi ovo mogao da bude posljednji razgovor. Volim ih, bilo je veoma emotivno, stresno i samo sam sjedio i plakao – dodao je on.

Supruga Anđela kazala je da su njihove kćerke i ona bile u šoku kada im je rečeno da će Daren biti prebačen na Odjeljenje intenzivne nege, zbog lošeg stanja.

– Samo sam pala na pod, nisam mogla da funkcionišem. Kada smo završili razgovor, zvala sam ga opet, jer sam morala da pričam sa njim konstantno dok ga ne stave u hemijski izazvanu komu – priča Anđela.

Kako navodi Skaj, 48-godišnji Daren je stavljen u komu, a zatim prikačen na respirator u bolnici “New Cross Hospital” u Volverhemptonu. Rekao je da imao temperaturu preko 40 stepeni Celzijusa i da se osjećao kao da ga neko davi.

Nije imao drugih zdravstvenih problema, a obolio je od virusa 11. marta. Za ljude koji su ga njegovali, kaže da su “anđeli”.

– Jedna medicinska sestra me je pogledala u oči i rekla: “Ne brini, spasićemo te” i pomazila mi ruku. Sjećam se da mi je rekla “Broj do 10”. Mislim da sam izbrojao do tri i pomislio da se možda nikada neću probuditi i da je ovo kraj. Srećom, vratio sam se sa druge strane – kazao je on.

Batrik, inače radnik jedne telekomunikacione kompanije, potpuno se oporavio, ali je rekao da ne može da zaboravi ono šta je iskusio.

– Vidjevši druge ljude na Intenzivnoj njezi u dva dana kada sam bio polusvjestan, slušajući mašine, posmatrajući pacijente kako leže sa cijevima, pumpama, uređajima koji ih drže u životu, bilo je to užasno iskustvo i te slike će mi ostati urezane u pamćenju zauvijek – ističe Daren.