Politika

“MOŽEMO DA UZIMAMO KREDITE” Višković tvrdi da Srpska ima dovoljno prostora za zaduživanje

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska ima dovoljno prostora za zaduživanje jer je njen ukupan javni dug ispod granica propisanih zakonom.

“MOŽEMO DA UZIMAMO KREDITE” Višković tvrdi da Srpska ima dovoljno prostora za zaduživanje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Možemo da uzimamo kredite. I Republika Srpska i BiH su najmanje zadužene u cijelom regionu – rekao je Višković u Zvorniku, odgovarajući na pitanje novinara da li Srpska ima još prostora za zaduživanje.

Prema njegovim riječima, trenutno je aktuelna vrlo simptomatična situacija, jer neki nisu u poziciji da uplaćuju obaveze prema budžetu Republike Srpske, dok istovremeno Vlada Srpske za neke radnike uplaćuje plate, poreze i doprinose.

– Mnogi od Vlade Republike Srpske traže pomoć iz budžeta, a onda neki traže da se ne zadužujemo – naveo je Višković.

On je naglasio da je i Međunarodni monetarni fond (MMF), kao najveći kritičar zaduživanja, u prethodnom periodu promijenio svoj stav.

– MMF je pozvao sve vlade u okruženju, ne samo vlade Republike Srpske i Federacije BiH, i rekao – nemojte voditi računa o nekim barijerama i limitima, trebate ići na zaduženja, jer morate ubrizgati svjež kapital u tržište, što prije poboljšati bruto domaći proizvod i javnu potrošnju i time oporaviti privredu koja je pretrpjela ogromnu štetu u vrijeme pandemije virusa korona – rekao je Višković.