Hronika

Mučki ubijen u šumi: Zbog TRALJAVE ISTRAGE smrt oca četvoro djece i nakon 15 godina misterija

Ubistvo Zorana Grahovca zvanog Suko u Dragnić Podovima kod Šipova i danas je misterija za policiju i banjalučko tužilaštvo koje rukovodi istragom u ovom slučaju, jer ubica nije uhapšen.

Mučki ubijen u šumi: Zbog TRALJAVE ISTRAGE smrt oca četvoro djece i nakon 15 godina misterija
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Iako je istraga bila svedena na jedno ime, odnosno G.K, koji je u izjavi svome bratu čak rekao “deknuo sam Suku”, tužilaštvo je usljed nedostatka dokaza odustalo od daljeg procesuiranja osumnjičenog.

Grahovac, inače otac četvoro djece, ubijen je 16. avgusta 2006. godine, a njegovo tijelo pronašao je sakupljač gljiva.

Nerasvijetljena ubistva, pa tako i slučaj Grahovca, preuzela je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupaju i preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva Zorana Grahovca, izvršenog 16. avgusta 2006. godine, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, naveli su iz policije.

Potraga za oružjem

Istragom je utvrđeno da je Grahovac ubijen hicima iz poluautomatske puške, a u sukobu je bio s jednom osobom, koja je maltretirala porodicu. Iako se smatralo da će slučaj biti rasvijetljen, policija je ubrzo došla do zida koji nije pređen ni 15 godina kasnije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom istrage bila je angažovana i specijalna policija, te ronioci koji su u potrazi za krunskim materijalnim dokazom, poluautomatskom puškom, pretražili 18 pećina u blizini Šipova. Ronioci su preronili gotovo tri kilometra Plive, ali oružje kao da je u zemlju propalo.

Zanimljiva je i činjenica da se u policijskim evidencijama najčešće spominjalo jedno ime, koje je bilo predmet ozbiljne obrade, ali bez svjedoka i materijalnih dokaza ova osoba do danas nije procesuirana.

FOTO: TELEVIZIJA LAV PLUS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: TELEVIZIJA LAV PLUS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pokojnik je na dan ubistva otišao nekoliko kilometara dalje od porodične kuće kako bi vratio krave. No, krave su se vratile, ali vlasnika nije bilo.

Kako je i ranije znao ostati u selu, supruga i djeca nisu ništa posumnjali, do sljedećeg dana. Tada ih je šokirala vijest da je Zoran pronađen mrtav.

Prema dostupnim podacima iz policijskog dosjea, Zoran Grahovac je imao četvoro djece, među kojima i tada maloljetnu kćerku J.K.

Proganjanje

Istraga je u prvim danima nagovještavala da će slučaj biti brzo rasvijetljen. Naime, Grahovac je godinu dana prije ubistva zatražio od lokalne policije da mu pomognu kako bi vratio tada 16-ogodišnju kćerku, koju je u vranbračnu zajednicu odveo do tog trenutka dobar porodični prijatelj, čiji je identitet poznat redakciji.

Pročitajte još

Policija je ubrzo maloljetnu kćerku vratila živu i zdravu i djevojka je nastavila živjeti sa svojim roditeljima i braćom u porodičnoj kući u Dragnić Podovima.

Međutim, proganjanje kćerke se nije zaustavilo. Mještanin susjednog sela je jedne noći tokom 2005. godine, zajedno sa svojim bratom, došao u šumu u blizinu kuće Grahovčevih, te svirajući frulu pozivao maloljetnicu da mu se vrati.

Čuvši zvuke iz šume, pokojnik je uzeo pušku i ispalio rafal upozorenja, nakon čega se proganjanje kćerke prekinulo.

Godinu dana kasnije, kako se navodi u policijskim dosjeima, koji su ispunili 500 stranica vezanih za slučaj ubistva Grahovca, maloljetna kćerka se udala za drugog čovjeka.

Saznavši za ovu novost, osoba koja ju je primorala na vanbračnu zajednicu se, prema izjavi koju je njegov brat dao u policiji tokom istrage, počeo ponašati čudno i povukao u sebe, a povremeno je imao i napade bijesa. Ubrzo će postati i glavni osumnjičeni.

“Deknuo sam Suku”

Na dan ubistva brat je izjavio policiji da je osumnjičeni uzeo poluautomatsku pušku iz porodične kuće i zaputio se prema šumi iz koje se nekoliko trenutaka kasnije začuo pucanj.

U svjedočenju je izjavio da je upitao svog brata na koga je pucao, na šta je prvo dobio odgovor “pucao sam na divljač”, a zatim i onaj mnogo šokantniji “deknuo sam Suku (Zorana Grahovca op.a.)”!

Policija je privela osumnjičenog tokom istrage, ali do danas nije pronađena poluautomatska puška koju je navodno imao u kući!?

Od njega je uzeta i parafinska rukavica, koja nije otkrila tragove baruta na rukama, pa je tada glavni osumnjičeni pušten kući.

Izvještaj protiv G.K.

Nakon istrage policija je podnijela izvještaj banjalučkom tužilaštvu protiv G.K, osumnjičenog za ubistvo Zorana Grahovca. Međutim uz tužilačku odluku koja je bila konačna i koja je glasila da nema dovoljno dokaza za procesuiranje, hapšenje ubice čeka neka druga vremena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu