Društvo

Na korona virus pozitivni i revakcinisani: Ljekari objašnjavaju da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti

U bolnicama u Srbiji su ovih dana i pacijenti koji su korona virus dobili tri nedjelje nakon što su se revakcinisali.

Na korona virus pozitivni i revakcinisani: Ljekari objašnjavaju da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Simptomi korona virusa nakon primljene prve doze vakcine više nas ne iznenađuju jer je za sticanje imuniteta neophodna druga doza. Nerijetko zataji i ona, pa se ljudi nakon revakcinacije ponovo zaražavaju.

– Čula sam za to, ali mislim da bi bili blaži simptomi, znači, blaži neki oblik – mišljenje je jedne građanke.

Pročitajte još

Većina građana prestaje da poštuje mere zaštite nekoliko dana nakon što se vakciniše, upozoravaju stručnjaci. A imunitet se, kažu, stiče tek mjesec dana kasnije, piše Kurir.

– Za sada smo primijetili da se antiteta najbrže razvijaju nakon primanja Fajzerove vakcine, dok je stvaranje antitijela odloženo odnosno javlja se kasnije kod kineske vakcine. Ovo, svakako, ne bi trebalo da zabrinjava u smislu efikasnosti nego je riječ o načinu na koji se razvijaju protektivni mehanizmi u zavisnosti od toga koji smo vakcinu primili – objasnila je dr Danica Ćujić, Institut za primenu nuklearne energije.

Kada primimo vakcinu važno je i da smo zdravi, kao i da prije toga nismo bili u kontaktu sa osobom koja ima korona virus. Pacijenti kojima se to dogodilo imaju veću mogućnost da se zaraze nakon druge doze.

– Možda je organizam reagovao slabije na revakcinaciju ili su oni već bili tokom revakcinacije zaraženi pa nisu imali simptome, pa su se oni tek posle manifestovali. U svakom slučaju, svi ti pacijenti koji su primili revakcinaciju su imali dozu zaštićenosti od toga da ne bi dobiju kliničku sliku težu – rekao je dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Milutin Ivković” Palilula.

Ljekari poručuju da u efikasnost cjepiva ne treba sumnjati budući da još nema naučnih dokaza da vakcinisana osoba može da nosi i prenosi zarazu.

Prihvati notifikacije