Svijet

NA PRAGU DIPLOMATSKE KRIZE? Pristalice Gvaida ušle u ambasadu Venecuele u Brazilu

Pristalice lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida ušle su u Ambasadu Venecuele u Braziliji, što je izazvalo novi spor sa pristalicama predsjednika te zemlje Nikolasa Madura.

NA PRAGU DIPLOMATSKE KRIZE? Pristalice Gvaida ušle u ambasadu Venecuele u Brazilu
FOTO: TANJUG/AP

Incident bi mogao da izazove novu diplomatsku krizu, i to u vrijeme kada se u glavnom gradu Brazila održava samit zemalja BRIKS.

Postupak pristalica Gvaida još jedan je pokazatelj razlika koje postoje između predsjednika Brazila Žaira Bolsonara, koji podržava venecuelansku opoziciju, i Madurovih saveznika iz Kine i Rusije, koji se ove sedmice sastaju sa Bolsonarom.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areaza izjavio je da su osobe rano jutros ušla na silu u Ambasadu i pozvao Brazil da poštuje Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Izaslanik Gvaida u Brazilu Marija Tereza Belandria Ekspozito izjavila je da je njeno osoblje ušlo u Ambasadu kada su zaposleni dobrovoljno otvorili vrata.

Pristalice predsjednika Madura, od kojih su mnogi Brazilci, došli su do Ambasade kako bi protestovali zbog onoga što su nazvali “protivzakonitom invazijom”.

Pojedine pristalice venecuelanskog lidera ušle su u kompleks Ambasade, kako bi protjerali one koji podržavaju Gvaida, ali za sada nema naznaka nasilja u prostorijama diplomatske misije.

Iz brazilskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da su na lice mjesta poslati jedan brazilski diplomata i policijski službenici koji su odgovorni za bezbjednost diplomatske misije.