Društvo

Na prvom mjestu meso: Uvoz i dalje cvjeta, hrana iz inostranstva POMELA DOMAĆU S TRPEZE

U Bosni i Hercegovini hrana iz uvoza ubjedljivo dominira nad domaćom, a u agroindustrijskom sektoru su, po uvoznoj vrijednosti, na prvom mjestu meso i drugi klaonički proizvodi.

Na prvom mjestu meso: Uvoz i dalje cvjeta, hrana iz inostranstva POMELA DOMAĆU S TRPEZE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je pokazala analiza Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojoj smo za prvih šest mjeseci 2022. izvezli skoro 4,3 miliona kilograma ovih proizvoda, ukupne vrijednosti 21,4 miliona KM. Istovremeno, uvezli smo 30 miliona kilograma, vrijednih čak 182,9 miliona KM.

Zbog ovakve situacije, odnosno prekomjernog uvoza, domaći farmeri već odavno traže uvođenje carina na svježu i rashlađenu govedinu i svinjetinu od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

– Prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda, prije svega mesa, nama je najveći problem. To je u dobroj mjeri već urušilo domaći tov junadi i svinja – naglasio je za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković.

Pročitajte još

Kad je riječ o celokupnom agroindustrijskom sektoru, za pola godine smo uvezli 488 miliona, a izvezli dvije milijarde KM agro i prehrambenih proizvoda, odnosno četiri puta više.

U odnosu na isti period lani, vrijednost izvoza u ovom sektoru povećana je za 89 miliona, a uvoza za čak 470,5 miliona KM.

– U izvozu, vrijednosno, najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo. Vrijednosno, najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane-hrana za životinje, proizvode na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće – naglašavaju u STK.

Volimo i stranu vodu

U prvom polugodištu ove godine u BiH je uvezeno vode u vrijednosti 109,3 miliona, dok smo izvezli 24,6 miliona KM ili 77,5 odsto manje.

– Najviše smo uvezli mineralne i gazirane vode, u vrijednosti skoro 95,4 miliona, dok smo ovih voda izvezli skoro 21,6 miliona KM. Vodu najviše uvozimo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije – saopštili su iz STK.

Prihvati notifikacije