Društvo

"Na tom polju smo mnogo radili" Model dualnog obrazovanja u Srbiji primijeniti i u Srpskoj

Model dualnog obrazovanja koji je primijenjen u Srbiji treba da bude sproveden i u visokom obrazovanju u Srpskoj, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika republičkih institucija i studentskih organizacija Republike Srpske i Srbije na Ekonomskom fakultetu na Palama.

"Na tom polju smo mnogo radili" Model dualnog obrazovanja u Srbiji primijeniti i u Srpskoj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić rekao je da su na sastanku pokrenuta inspirativna pitanja u vezi sa primjenom ovog modela obrazovanja u Srpskoj.

– Institucije će u narednom periodu raditi na implementaciji tog modela. Jedna od najvažnijih oblasti saradnje Srpske i Srbije jeste obrazovanje i na tom polju su zajedno mnogo uradili – rekao je Ružić novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, ponos Srbije su studentske organizacije koje sa Unijom studenata Republike Srpske sarađuju na veoma sadržajan i kvalitetan način. On je naveo da ta saradnja nije samo poslovna, već i prijateljska i svakim danom sve jača.

Pročitajte još

– Imali smo veoma inspirativna pitanja i teme koje smo pokrenuli. Dogovorili smo se da se model boljeg obrazovanja koji je uspešno primenjen i implementiran u Srbiji na neki način preslika i u Republici Srpskoj – naveo je Ružić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić istakao je da je veoma značajna saradnja studenata Srpske i Srbije, kao i institucionalna saradnja.

– Svakako da smo vezani za Srbiju, a naši studenti u Srbiji studiraju pod istim uslovima kao i državljani Srbije i na tome smo veoma zahvalni – napomenuo je Ćorić i dodao da su na sastanku sa studentima čuli dobre ideje, te izrazio nadu da će u budućnosti biti prilike da se realizuju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je uspostavljanje međusobne saradnje studentskih organizacija posljedica odlične institucionalne saradnje Srbije i Srpske.

– Mi nemamo taj problem da kažemo da Srbija jeste naš regionalni lider u sektoru obrazovanja i u nekim drugim granama. Danas smo o tome razgovarali – izjavio je Košarac.

On je naveo da tu postoji opredijeljenost studenata da se umreže na nivou zakonskih rješenja, kako u Srpskoj tako i u Srbiji, te regionalno nastupaju u određenim projektima.

Predsjednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić izjavila je da se konstantno radi na izmjeni strateški važnih pitanja za studente koja se odnose na nastavni plan, ali i studentski standard.

– Razgovarali smo o dualnom obrazovanju, koje je prošle godine uvedeno u visoko obrazovanje u Srbiji, a sa kolegama ćemo podeliti ovaj modalitet, za koji smatramo da je jako perspektivan za sve mlade ljude, koji pored nastavnog treba da stiču i praktično znanje o kompanijama – rekla je Smiljanićeva.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica naveo je da je na današnjem sastanku razgovarano o implementiranju dualnog obrazovanja u narednom periodu, a dogovoreni su i naredni sastanci na kojima će biti detaljnije razgovarano o tome.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević najavio je da će studijski programi u narednom periodu biti još više prilagođeni tržištu rada kako bi se stvarao kadar koji će lako dolaziti do posla.

Na sastanku je razgovarano i o projektu obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembra, te dogovoreno da ove godine Pale budu domaćin velikog skupa studenata iz Srbije i Republike Srpske povodom obeležavanja ovog dana.

Prihvati notifikacije