Društvo

Sa diplomom inženjera siguran posao: Rudarski fakultet planira da pokrene novi studijski program

Rudarski fakultet iz Prijedora planira da od naredne akademske godine pokrene novi studijski program inženjerstvo zaštite životne sredine, prvi takve vrste u Srpskoj, a upućeni uvjeravaju da će kadar sa tom diplomom imati brojne prilike za posao jer je na domaćem tržištu mnogo firmi kojima su potrebni ovi stručnjaci.

Sa diplomom inženjera siguran posao: Rudarski fakultet planira da pokrene novi studijski program
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Svjetlana Sredić kaže da ideja za pokretanje novog studijskog programa postoji već dugo, te da su konačno došli pred završnu fazu.

Ona je precizirala da je elaborat opravdanosti za osnivanje programa dobio zeleno svjetlo Senata Univerziteta u Banjaluci i resornog ministarstva, te da je trenutno na razmatranju u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

Pročitajte još

– S obzirom na korake koje smo prošli, očekujemo da će i Agencija odobriti osnivanje te da ćemo sve preostale procedure koje prethode samom osnivanju studijskog programa završiti najkasnije do maja kako bi već u junu, julu, kada se raspisuje konkurs za upis studenata, svršenim srednjoškolcima ponudili novi obrazovni smjer – rekla je Sredićeva.

Ona je istakla da je na ovom studijskom programu predviđeno studiranje u trajanju od četiri godine, sa 240 ECTS bodova, a plan je da u prvu godinu upišu 25 brucoša.

– Prije izrade elaborata analizirali smo tržište rada i došli do saznanja da su u Srpskoj mogućnosti zaposlenja za inženjere zaštite životne sredine različite. To je kadar koji stiče znanja iz oblasti prirodnih i inženjerskih nauka, budući stručnjaci koji mogu raditi u bilo kom proizvodnom preduzeću, rudnicima, firmama koje se bave rudarskim i geološkim poslovima, a kojih ima više od 100 u Srpskoj – kazala je Sredićeva i dodala da inženjeri sa ovim zvanjem posao mogu pronaći i u različitim projektantskim kućama, preduzećima iz oblasti zaštite životne sredine, ministarstvima i slično.

Za osnivanje ovog studijskog programa Sredićeva kaže da su dobili pismo podrške od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Srpske, te više privatnih i državnih preduzeća.

– To bi bio prvi studijski program tog tipa u Srpskoj. Sličan program ima na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, s tim da je više baziran na prirodne nauke, a ovaj novi teži inženjerstvu. Već imamo obezbijeđen nastavni kadar, predavači su mahom sa banjalučkog Univerziteta, a imaćemo i četiri gostujuća profesora iz Beograda – precizirala je Sredićeva.

Profesor rudarstva na ovoj visokoškolskoj ustanovi i doskorašnji dekan prijedorskog Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić ističe da studijski progaram ovog tima imaju univerziteti u Novom Sadu i Beogradu, piše Glas Srpske.

– Nadam se da ćemo se i mi uključiti na tržište u ovoj oblasti. Imamo oko 170 firmi iz rudarstva i geologije, 53 komunalna preduzeća, zatim više od 150 preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom i opasnim otpadom, i u svim tim firmama treba da bude zaposlen referent zaštite životne sredine. Privredne kapacitete imamo – rekao je Malbašić.

Više studenata

Svetlana Sredić kaže da je Rudarski fakultet u Prijedoru u ovoj akademskoj godini upisao 17 studenata, što je relativno mali broj, te da se nada da će novi studijski program doprinijeti većem broju upisanih brucoša u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

– Mi i ne idemo sa zahtjevima, svi naši studenti koje iškolujemo u više od 90 odsto slučajeva imaju zaposlenje i to u struci. Novi inženjerski smjer infiltriran je malo šire te se nadamo da će zanimanje mladih biti veće – rekla je ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije