Banjaluka

NA VIDIKU PROMJENE U GRADSKOJ UPRAVI Novi načelnik čeka dogovor sa DNS

Imenovanje novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje u Banjaluci predviđeno je za iduće zasjedanje gradskog parlamenta 12. septembra, a da li će tako i biti zavisi od  DNS.

NA VIDIKU PROMJENE U GRADSKOJ UPRAVI Novi načelnik čeka dogovor sa DNS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovo načelničko mjesto je ostalo upražnjeno u maju nakon što je tu funkciju napustio kadar SNSD Radenko Laketić zbog odlaska na novo radno mjesto izvršnog direktora za komercijalne poslove u “Šumama Republike Srpske”. Ubrzo je kao vršilac dužnost imenovan Srđan Mijatović, takođe kadar SNSD, koji je, prema ranijim spekulacijama, tu trebao ostati i nakon provedene konkursne procedure koja se posmatrala kao puka formalnost. Ali, u međuvremenu se situacija promijenila.

Iako ovo načelničko mesto po koalicionom dogovoru pripada partiji s najviše odbornika u Skupštini grada, zbog „mira u kući“ SNSD  prepušta ovu poziciju koalicionom partneru DNS, koji je nakon raskola u sopstvenim redovima ostao bez dva načelnička mjesta, jer su njihovi  ljudi na tim pozicijama otišli u redove DEMOS.

Gradonačelnik Igor Radojičić i prvi čovjek Gradskog odbora SNSD je rekao da je konkursna procedura za izbor novog načelnika tog odjeljenja završen.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Konkurs je proveden. Prijavila su se četiri kandidata, od kojih su tri ispunjavala tražene uslove. Na intervju je izašao jedan kandidat i taj jedan je predložen. U pitanju je Slobodanka Šormaz, koja je trenutno zaposlena u Gradskoj upravi u Odeljenju komunalne policije. Naravno, oko toga treba postići i političku saglasnost sa koalicionim partnerima – rekao je Radojičić.

Kazao je da oko tog načelničkog mesta razgovaraju s DNS.

– Ta partija je ostala bez načelničkih mjesta u Gradskoj upravi, jer su njihovi dojučerašnji članovi otišli u DEMOS tako da oni kao koalicioni partner nemaju nijedno načelničko mjesto – kazao je Radojičić.

Na konkurs se prijavio i aktuelni v.d. načelnika Mijatović, koji nije izašao na interviju iako je ispunjavao tražene uslove, a čijim dosadašnjim radom kao rukovodioca tog odeljenja je i sam Radojičić zadovoljan. Po svemu sudeći, to nije bilo dovoljno jer nosi pogrešan stranački dres.

Nije sigurno da li Šormazova ima člansku kartu neke od partija, ali kako nezvanično sazajemo ona nije po volji DNS. Dobro upućeni tvrde da će predsednik Gradskog odbora ove partije Milan Radović tražiti da se trenutni konkurs poništi kako bi se na novi mogao prijaviti kadar te stranke. Time bi se imenovanje novog načelnika, koje je planirano 12. septembar, prolongiralo za neko naredno zasjedanje.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– U igri je bilo više imena, ali Radović će insistirati da tu fotelju zauzme Maja Jovanović, predsjednca Organizacije žena DNS Banjaluka. Pored nje bilo je i drugih prijedloga, odnosno da bi tu funkciju mogao da zauzme Ostoja Barašin, nekadašnji direktor Turističke organizacije grada Banjaluka. Ipak, on nema podršu Radovića – tvrde naši izvori.

Kakav je stav DNS ovom pitanju nismo uspjeli saznati jer predsjednik banjalučkog GO ove partije Milan Radović nije odgovarao na telefonske pozive.

Na dnevnom redu afera “Piralen”

Skupština grada će na sjednici zakazanoj za 12. septembar razmatrati informaciju o zagađenju na prostoru „Incela“, sa pripremljenim mjerama za sanaciju ovog područja.

Plan, između ostalog, podrazumijeva istražne radnje, mjerenja kontaminiranog zemljišta i pripremu zbrinjavanja zemljišta.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ukazao je da je skupštinski Kolegijum još 30. maja jednoglasno donio zaključak da se, čim se završe ispitivanja i analize na prostoru „Incela“, dostavi kompletna informacija koja će se razmatrati na Skupštini grada, sa jasnim mjerama šta će se dalje preduzimati.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Zoran Talić

– Ta informacija je itekako bitna zbog građana Banjaluke, da se još jednom detaljnije upoznaju sa stanjem u poslovnoj zoni „Incel“ – rekao je Talić.

Za narednu, sjednicu predložene su 43 tačke dnevnog reda. Pored informacije o „Incelu“, na sjednici će se naći i odluka o prodaji prve velike lokacije za investitore u novoj poslovnoj zoni „Jelšingrad“, te šestomjesečni izvještaj o stanju gradskog budžeta.