Društvo

Načelnik opštine Dvor ogorčen "Prvo odabrana lokacija za odlaganje nuklearnog otpada, pa se onda utvrđuje pogodnost"

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina smatra da je lokacija Trgovska gora prvi slučaj u svijetu da je prvo odabrana lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a da se nakon toga utvrđuje da li je odgovarajuća.

Načelnik opštine Dvor ogorčen "Prvo odabrana lokacija za odlaganje nuklearnog otpada, pa se onda utvrđuje pogodnost"
FOTO: NOVA TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Arbutina je rekao Srni da način kako je vođen postupak, da je prvo odabrana lokacija, a potom se utvrđuje pogodnost, ukazuje da je već tada predviđeno da tako i bude i da se može očekivati da će takve rezultate pokazati i studija uticaja.

– Politika je odradila svoje. Sada bi bilo dobro da se cijela stručna javnost s obje strane rijeke Une uključi jer se samo na argumentovanoj i stručnoj osnovi može ići u pobijanje postupka određivanja lokacije – rekao je Arbutina.

Pročitajte još

On je istakao da će ova lokalna zajednica, kad dobije nacrt studije uticaja na životnu sredinu, uputiti primjedbe kao što je to bio slučaj sa Nacionalnim programom zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Arbutina je objasnio da je obaveza da se nacrt strategije javno izloži u Zagrebu, Dvoru i jednom mjestu u BiH koje odredi Savjet ministara.

Hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja objavilo je informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije