Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NADA ZA BIVŠEG GIGANTA Mostarski “Aluminij” dobio još šest mjeseci da nađe RJEŠENJE

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Mostarski “Aluminij” dobio je dodatnih šest mjeseci da pronađe rješenje, tako je odlučila Vlada Federacije.

Svih 900 radnika trebalo bi da bude zbrinuto. Danas su se sastali predstavnici Nadzornog odbora i sindikata “Aluminija” sa liderom HDZ i analizirali trenutno stanje u mostarskom gigantu za proizvodnju aluminijuma.

– Stečaj definitivno nije opcija jer imamo pola godine da nađemo rješenje. To je nešto što daje prostor nama svima u “Aliminiju” da preduzeće i dalje može živjeti, neopterećeno nekim brigama da će neko blokirati račun i pokrenuti stečaj. Za ljevaonicu smo dobili već neke konkretne pokazatelje tako da optimizam zrači iz svih nas ovdje i mislim da smo na dobrom putu da pronađemo određeni model funkcionisanja – kaže Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija”.

Dodaje da je sigurno da ljevaonicu skoro odmah može početi raditi, uz određene uslove

Postoji mnogo načina da se u “Aluminiju” naprave snažni iskoraci, poručuje lider HDZ. Za katastrofalno stanje u “Aluminiju” se ne osjeća odgovornim. Čak naprotiv.

– Nije baš bilo svejedno doći među te ljude, a ja sam došao i s njima razgovarao, jer je to u masi bilo teško. Ne postoji nikakva moja lična moralna odgovornost. Ako je nekom trebalo zahvaliti za posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja – kaže Dragan Čović.

Najvažnije je, kaže Čović, da se za 900 radnika nađe rješenje.

Izvršni direktor “Aluminija” Boris Vican rekao je radnicima okupljenim ispred kapije da očekuje da će se u narednim danima na posao vratiti 230 radnika livnice, piše ATV.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO