Svijet

Naftne kompanije upozoravaju: Bajden potpisao ukaze u borbi protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je danas paket izvršnih naloga za borbu protiv klimatski promjena, među kojima je pauziranje novih naftnih i gasnih zakupa na saveznom zemljištu i smanjivanje subvencija za fosilna goriva.

Naftne kompanije upozoravaju: Bajden potpisao ukaze u borbi protiv klimatskih promjena
FOTO: PATRICK SEMANSKY/EPA

Naredbe koje je potpisao mapiraju pravac za agendu u borbi protiv klimatskih promjena i predstavljaju zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je težio da maksimalno poveća proizvodnju nafte, gasa i uglja ukidanjem propisa i ublažavanjem mjera za zaštitu životne sredine, navodi Rojters.

– Mislim da smo već previše dugo čekali da se pozabavimo klimatskom krizom – rekao je Bajden na ceremoniji u Bijeloj kući, navodeći da su prijetnje od intenziviranja oluja, požara i suša, sa kojima se SAD suočavaju, povezane sa klimatskim promjenama.

Pročitajte još

On je rekao da će se, izgradnja moderne i otporne klimatske infrastrukture i čiste energetske budućnosti, za SAD stvoriti miliona dobro plaćenih poslova.

Bajdenove planove pozdravili su međunarodni partneri i klimatski aktivisti, ali su najveće naftne kompanije upozorile da će ti potezi koštati SAD milione poslova i milijarde dolara prihoda u vrijeme kada je američka ekonomija već pogođena pandemijom korona virus.

Prihvati notifikacije