Društvo

NAJAVLJENA KUPOVINA DODATNIH KOLIČINA Osim naručenih vakcina za BiH, od EU 70 miliona evra za Balkan

BiH je uplatila avans za 1.232.000 doza vakcina, dok će EU za zemlje Balkana obezbijediti doze u iznosu od dodatnih 70 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministra.

NAJAVLJENA KUPOVINA DODATNIH KOLIČINA Osim naručenih vakcina za BiH, od EU 70 miliona evra za Balkan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju se precizira da je BiH, putem mehanizma “Kovaks”, naručila vakcine, koje treba da pokriju vakcinaciju 20 odsto stanovništva BiH, te da je najavljena i kupovina dodatnih količina.

U skladu sa relevantnim procedurama “Kovaksa”, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobijale sertifikate, odnosno dozvole za upotrebu od Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i agencije za lijekove u određenoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Kada je riječ o BiH, nabavku vakcina koordiniše Ministarstvo civilnih poslova.

Iz Ministarstva napominju da su, za razliku od BiH, u Hrvatskoj, koja je član EU, već počele isporuke vakcina, dok je Srbija, osim učešća u “Kovaksu”, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina.

– Nadležne institucije su u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU s ciljem obezbjeđivanja dodatnih količina vakcina za BiH kroz mehanizme EU – ističe se u saopštenju.

Na sastanku ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem 18. decembra glavna tema je bila obezbjeđivanje dodatnih količina vakcina, koje trebaju da budu isporučene u što kraćem roku, navode iz Ministarstva inostranih poslova.

Evropska komisija je u ponedjeljak, 28. decembra, usvojila odluku o dodjeljivanju 70 miliona evra zemljama Balkana, u okviru instrumenta “IPA dva” za nabavku vakcina, a u okviru mehanizma nabavke EU.

Cilj tog paketa je da se omogući zemljama Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da nadležne institucije BiH vrše ubrzane pripreme kako bi se stvorili preduslovi za prijem vakcine i početak vakcinisanja.