Društvo

Najčešći uzrok CIROZE JETRE: U Srpskoj daleko više oboljelih od hepatitisa, nego onih koji se liječe

U Univerzitetskom kliničkom centru Srpske je tokom prošle godine liječeno 36, a u prvih šest mjeseci ove godine još 16 novih pacijenata oboljelih od hroničnog hepatitisa C.

Najčešći uzrok CIROZE JETRE: U Srpskoj daleko više oboljelih od hepatitisa, nego  onih koji se liječe
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, stvarni broj oboljelih pacijenata je puno veći.

– Međutim, svijest stanovništva o potrebi ranog otkrivanja ovog oboljenja, i pored redovnih aktivnosti, ostaje na niskom nivou. U posljednjih pet godina, u našoj zdravstvenoj instituciji uspješno je izliječeno više od 200 pacijenata, a tokom pandemije kovida 19 liječenje oboljelih od hroničnoh hepatitisa B i C se nesmetano odvijalo – naglašavaju u UKC RS i dodaju da su ova hepatitisna oboljenja glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi.

Pročitajte još

– Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt oko 1,34 miliona svjetske populacije, što je više od broja smrti od HIV/AIDS –  jedan milion, i tuberkuloze – 1,7 miliona. Iza nas je jako intenzivna i teška godina, ali smo svjesni da, iako je borba protiv korona virusa bila prioritet, druga oboljenja nisu smjela biti zanemarena. Naš cilj je eliminacija hepatitis oboljenja, koju je moguće postići podizanjem svijesti javnosti o ovom oboljenju, ranim skriningom i primjenom lijekova najnovije generacije, koje mi u UKC RS primjenjujemo. Edukacija treba biti prioritet u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema – poručili su iz UKC RS.

Hepatitis je upala jetre, najčešće uzrokovana virusnom infekcijom. Postoji pet glavnih virusa hepatitisa, koji se nazivaju tipovima A, B, C, D i E. Hronični hepatitis B i C opasne su po život zarazne bolesti koje uzrokuju ozbiljna oštećenja jetre, rak i prevremenu smrt. U nekim zemljama hepatitis B je najčešći uzrok ciroze, a može uzrokovati i rak jetre.

 Osobe koje boluju od hepatitisa bi trebalo da se vakcinišu protiv korona virusa, kaže načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS dr Antonija Verhaz.

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da bi svi hronični pacijenti trebalo da se zaštite od kovida 19 i prime vakcinu, jer je ovo opasna i teška bolest – rekla je Verhazova za RTRS.

Prihvati notifikacije