Politika

"Najrealnije da OHR bude zatvoren" Predsjednik Narodne skupštine Srpske iznio jasan stav

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da bi bilo najrealnije da Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) bude potpuno zatvorena i da se pretvori u kancelariju EU koju vodi Johan Salter, što bi bila prava deeskalacija.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je rekao da bi to vodilo unutrašnjem dijalogu koji bi doprinio privrednom i ekonomskom napretku BiH i evropskim integracijama.

On smatra da Kristijan Šmit ne može nikoga procesuirati za negiranje “genocida” jer je to zamjena teza.

Pročitajte još

– U Republici Srpskoj postoje odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje su svakom stanovniku dozvolile da ima pravo na svoje mišljenje i da zbog svog mišljenja ne može biti kriminalizovano. To je nešto slično kao kada se u SAD pozovu na četvrti i drugi amandman – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić je istakao da je potpuno druga stvar poziv na nasilje.

– Kada bi Šmit imao neku snagu, trebalo bi da sankcioniše ljude koji stalno pozivaju na nasilje. Republika Srpska nijednom nije pozivala na nasilje. Akti koji su donijeti u parlamentu Srpske su suštinski poziv da se eliminišu strane sudije iz odlučivanja jer je to predviđeno nakon Dejtonskog sporazuma, te visoki predstavnik jer se u procesu pristupanja EU ne može sa njim – rekao je Stevandić.

Šmit je rekao da će već danas i sutra početi raditi na tome da protiv svih onih oni koji su negirali “genocid” i nastavljaju to raditi budu preduzete pravne radnje i da se krivično gone, istakavši da će sa glavnim tužiocem iz Bavarije tražiti koje su to najbolje radnje koje se mogu preduzeti protiv tih osoba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu