Politika

"Ne može donositi i mijenjati zakone" Stevandić poručio da Šmitove odluke ne važe u Srpskoj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Kristijan Šmit ne može da donosi ili mijenja zakone u Republici Srpskoj, jer njegove odluke u Srpskoj ne važe.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je rekao da Šmit nema legitimitet i da nije nikakav faktor u Srpskoj, te da odluke koje nameće nemaju snagu jer se ne objavljuju u Službenom glasniku.

On je istakao da je “sada na redu Federacija BiH da shvati da čovjek bez legitimiteta pretvara BiH u polje eksperimenata radi geopolitičkih faktora ili ličnih impresija”.

Stevandić je naglasio da je Šmit pretvorio Federaciju BiH u svoju laboratoriju gdje se, kako kaže, igra i eksperimentiše, a to ne može da bude na korist naroda u BiH.

Pročitajte još

– Ukoliko mu nešto nije jasno, neka se obrati Venecijanskoj komisiji koja je rekla da on ne može da donosi zakone, jer to donose izabrani organi – parlamenti u Federaciji, Republici Srpskoj i Parlamentarna skupština BiH. On je izgubio svaki oblik potrebe da arbitrira, jer se mi sa njim ne možemo dogovoriti, a bez njega možemo – rekao je Stevandić za RTRS.

Stevandić smatra da Šmit, isto kao i Ustavni sud BiH, proizvodi krizu u BiH.

Podsjećamo, Šmit je juče nametnuo odluku o deblokiranju formiranja Vlade FBiH i dvije odluke koje se odnose na izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i Krivičnog zakona FBiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije