Sudbine

NAJSTARIJI ČOVJEK U SAD (110) IMAO 3 PRAVILA ZA ŽIVOT Sačuvao je i zdrav mozak, a ovo su uradili s njim

Mori Markof je umro u 110. godini, a njegov mozak je najstariji doniran zdrav mozak na svijetu.

Mori Mekrof
FOTO: MORRIEMARKOFF/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kad je umro u 110. godini, Mori Markof je bio jedan od najstarijih ljudi u SAD, ali to nije bila jedina neobična stvar u vezi s njim.

Ispostavilo se da je njegov mozak najstariji ovaj organ koji je ikad doniran u medicinske svrhe, a koji je u punoj kognitivnoj snazi.

Kada je umro, početkom juna ove godine, Markof nije imao nijedan znak opadanja aktivnosti mozga niti bilo koju bolest koja se povezuje sa starenjem kao što su demencija ili Alchajmerova bolest. Njegova kćerka Džudit (83) je odlučila da donira očev mozak, a zahvaljujući njenom potezu naučnici imaju dragocjen uvid.

Markof je, prema riječima kćerke, uživao u brojnim životnim radostima – putovanju, snimanju fotografija, vajanju skulptura. Doživio je srčani udar u 99. godini, a u bolnici se dogodio nesrećan slučaj – zbog problema sa aparatima,

Morijevo srce je potpuno prestalo da radi. Vraćen je sa ivice smrti, a ne samo da je poživio još deset godina već i nastavio da se bavi svojim hobijima. Supruga je, takođe, poživjela 103 godine.

Kćerka Džudit kaže da se otac jednostavno hranio, mahom vegetarijanski, kao i da je izbjegavao da pije vodu iz plastičnih flaša.

Svakoga dana je pješačio oko pet kilometara. Kad nije mogao da odlazi do jezera, šetao je i oko trpezarijskog stola.

– Moji roditelji su sve radili umjereno – kaže Džudit.

– Nisu pili gazirane sokove ni jeli kupovne slatkiše. Jeli su kuvanu hranu i domaće kolače – dodala je ona.

Ona kaže da je otac bio nevjerovatno radoznala osoba, pratio nauku, sve ga je interesovalo. U 103. godini je napisao knjigu i tada lično održavao kontakt sa čitaocima i odlazio na sajmove knjiga.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu