Svijet

Najveća junakinja priče je ova djevojčica: Kako su djeca preživjela 40 dana sama u prašumi (FOTO)

Četvoro mališana, koji su pronađeni živi na jugu Kolumbije, pet nedjelja nakon što je avion kojim su putovali srušio u gustoj džungli, nalaze se u bolnici u Bogoti i u stabilnom su stanju.

Četvero djece nestalih u amazonskoj prašumi su pronađeni živi
FOTO: PETROGUSTAVO/TWITTER/SCREENSHOT

Djeca su izmučena, ali srećna, kažu njihovi rođaci koji ne mogu da opišu sreću što su mališani pronađeni nakon više od 40 dana.

– Vidjela sam svoje unuke. Najvažnije, imaju života u sebi. Iako su veoma iscrpljeni, u dobrim su rukama – rekla je njihova baka Fidensio Valensija.

Pročitajte još

I djeda mališana je presrećan.

– Srećni su što vide svoju porodicu. Dobri su. Oni su djeca divljine, znaju kako da prežive u džungli – govori ponosni djeda.

Djeca, koja su pripadnici plemena Uitoto, spasena su u petak nakon što su 40 dana tumarali u džungli. Jednogodišnja Kristina, Soleini (9) i Tijen Norijel (4) živi su zahvaljujući svojoj sestri Lesli (13), koja je prava heroina.

#Milagro | Aparecieron los niños extraviados en la selva.Fuentes militares confirman que aparecieron los 4 niños que…

Posted by El Bocachico Digital on Friday, June 9, 2023

– Preživjeli su tako što su jeli brašno, koje su pronašli u avionu, i onda su jeli sjemenke – priča deda.

I baka kaže da je borbenost njene najstarije unuke bila presudna da djeca prežive u strahotama džungle.

– Obično je ona čuvala braću i sestre kad im je mama bila na poslu. Davala im je da jedu to brašno, nešto hleba što je bilo i bobice koje su pronašli – priča baka.

Djecu su pronašli na oko pet kilometara od olupine aviona Cesna kojom su djeca sa majkom i još dvoje odraslih letjeli.

Prema Nacionalnoj organizaciji američkih indijanskih naroda Kolumbije, važan faktor koji je igrao ulogu u njihovom opstanku je činjenica da su autohtoni, prenosi Telegraf.

– Upravo ta posebna veza sa prirodom ih definiše. Opstanak ove djece je svjedočanstvo o znanju i odnosu koji autohtoni ljudi održavaju sa prirodom, veza koja se uči još od vremena kada su u majčinoj utrobi – navedeno je u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije