Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NASA POGRIJEŠILA Originalni snimci slijetanja na Mjesec prodati za MIZERNU CIFRU

Svijet
Autor:

Foto: NASA

Prve korake Nila Armstronga na Mjesecu pratio je cijeli svijet, snimci s Mjeseca obišli su planetu.

Međutim, propustom uprave NASA, videokasete su prodate studentu koji ih je kupio za samo 218 dolara, a danas će za njih dobiti nešto više od dva miliona dolara, prenosi CNN.

Krajem šezdesetih godina prošlog vijeka NASA je napravila istorijski događaj kada je poslala čovjeka na Mjesec.

Nedugo zatim održali su aukciju na kojoj su prodavali stvari koje su višak, te su tada, ne znajući, prodali i set od 65 videokaseta na kojima su najkvalitetniji snimci misije Apolo 11.

Od tada je u nekoliko navoda rečeno kako su snimci zauvijek izgubljeni te kako uprava NASA ne zna šta se s njima zapravo dogodilo.
Kupac je bio Gari Džordž koji je tada radio praksu u NASA i koji je tog dana s aukcije kući ponio 65 videokaseta velikog istorijskog događaja te ih je kasnije postepeno prodavao televizijskim stanicama. Danas kod sebe ima tri, od kojih sve tri prikazuju upravo koračanje po Mjesecu.

Dvadesetog jula ove godine NASA će obilježiti 40 godina od slijetanja na Mjesec te tom prilikom traže sve snimke ovog događaja. Džordž je tek sada, 30 godina nakon kupovine traka, pregledao snimke i shvatio šta je čuvao u svom podrumu sve ove godine.

Eksperti su pregledali snimke i utvrdili da nema nikakve greške te da se zaista radi o autentičnim snimcima iz 20. jula 1969. godine. Uskoro će biti dostupni na aukciji, a početna cijena jednog snimka iznosi 700.000 dolara.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO