Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAUČNICI ZAUSTAVILI ŠIRENJE RAKA Ohrabrujuća vijest iz Bazela

Društvo
Autor:

Foto: kancer.rs/ilustracija / Arhiva

Dobra vijest stiže sa Univerziteta u Bazelu. Naučnici su otkrili metodu kojom se ćelije raka dojke mogu “prevariti” i pretvoriti u masne ćelije, što sprečava metastaze.

“Koliko znamo iz dugoročnih eksperimenata”, rekao je glavni autor studije Gerhard Kristofori, profesor biohemije na Univerzitetu u Baselu, “ćelije raka koje postanu masne ćelije više se ne vraćaju u ćelije raka”. Maligne ćelije mogu brzo da reaguju i prilagođavaju se promjenljivim uslovima u svojoj okolini, reaktivirajući ćelijski proces epitelno-mezenhimalne tranzicije (EMT), koji im omogućava promjenu molekularnih svojstava i transformaciju u sasvim drugačiju vrstu ćelija.

Lijekovi već odobreni

Budući da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) već odobrila oba lijeka koji su korišćeni u prekliničkoj studiji, naučnici se nadaju da će uskoro biti moguća i njihova klinička primjena.

“Pošto kod pacijenata ovaj pristup može da se testira samo u kombinaciji s konvencionalnom hemoterapijom, sljedeći korak će biti provjera kombinacije na mišjim modelima. Ova metoda bi mogla da bude rješenje i za druge vrsta tumora. Uskoro ćemo nastaviti istraživanje u našim laboratorijama”, pišu autori.

U opisanoj metodi ključna ljekovita materija je trametinib, koji povećava stopu pretvaranja ćelija raka u ćelije masnog tkiva. Djeluje kao inhibitor proteinskih kinaza MEK1 i MEK2, enzima koji imaju važnu ulogu u proliferaciji i diferencijaciji ćelija. Trametinib se inače koristi u liječenju agresivnog raka kože, melanoma. FDA ga je 2018. odobrio kao lijek za liječenje melanoma treće faze, nakon hirurškog odstranjivanja, piše “Blic”.

Treba imati na umu da naučnici za sada još nisu uspjeli da pretvore sve ćelije raka u masne ćelije, već samo dio njih. Ali one koje su pretvorili, više se nisu mijenjale nazad u ćelije raka. Takođe, rezultate na miševima treba da potvrde na ljudima. Ipak, vjerovatnost za uspjeh je velika jer se radi o lijekovima čije djelovanje je već potvrđeno u liječenju ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO