Kolumne

Navigacija niz stazu: Ključni koraci za bezbjedno i zabavno skijanje

Kada se pripremate za svoj prvi skijaški izlet, oprema može biti zastrašujuća tema.

Dejan Ljevnaić
FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA

Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni skijaš, važno je imati odgovarajuću opremu kako biste uživali u ovom prelijepom sportu i, što je najvažnije, ostali bezbjedni na stazi. Dok mnogi pomisle da je potrebno uložiti mnogo novca u markiranu opremu, istina je da adekvatna skijaška oprema ne mora biti skupa, a može biti pristupačna za sve socioekonomske nivoe.

Evo nekoliko praktičnih smjernica kako izabrati adekvatnu opremu:

Prvi korak u izboru opreme je konsultacija sa stručnjacima. Instruktori skijanja i prodavci su osobe koje poseduju dragoceno iskustvo i znanje. Oni će vam pomoći da odaberete pravu dužinu skija i odgovarajuću vrstu cipela. Za početnike, najbolja opcija može biti iznajmljivanje opreme dok ne steknu određeni nivo vještine. To je ekonomska i praktična opcija, omogućavajući vam da se bolje upoznate sa potrebama i preferencama prije nego što donesete trajne odluke.

Nema potrebe da se opredjeljujete za skupu i markiranu opremu. Danas postoje mnogi kvalitetni modeli po pristupačnim cijenama. Ključ je u funkcionalnosti. Moderan materijal koji diše i vodootporni slojevi će vas održavati toplim i suvim tokom skijanja. Uz to, pravilno slojevito oblačenje je ključno. Izbjegavajte nabore u čarapama i između potkolenice i jezika cipele kako biste izbegli žuljeve i nelagodnosti.

Dejan Ljevnaić
FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA
Dejan Ljevnaić
FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA
Dejan Ljevnaić
FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA
Dejan Ljevnaić
FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA

Kada razgovaramo o opremi, odmah me podsjeti na scenu gdje neki tip u prikolici dovozi skije na parking, renta polovne skije sa Zapada – dakle otpad koji je na Zapadu bačen kod nas se renta. U moru ski opreme, srećom, imamo i odlične domaće brendove koji pružaju kvalitetne proizvode.

Sa tako širokim izborom, nema potrebe da se oslanjamo na polovnu opremu prenijetu sa Zapada. Kvalitetni brendovi nude ne samo performanse već i dugotrajnost, čineći svaku vožnju nesmetanom avanturom.

Sjećam se svog kuma, koji je pokušao postati “ekstremni mode”, pozirajući na stazi, i snimajući se telefonom ali nažalost, završio je sa slomljenom rukom umjesto osmijehom na licu. Ipak, smijeh je dio ovog svijeta – od otpada do kumovog “neuspjelog” modeliranja na snijegu.

I dok kumovi pronalaze nove načine da padnu (doslovno), oprema i dalje svjedoči o avanturama na stazi a moj stav je da uz dobre domaće brendove, često možemo izbjeći “ružne” preokrete.

Iako, ponekad su ti neočekivani momenti upravo ono što čini našu skijašku priču nezaboravnom.

Dakle, dok vozimo niz padinu, neka bude sa stilom, smijehom i, naravno, sa skijama koje su više od običnog otpada – one su naša veza sa snijegom i priča o avanturi koja nikada ne prestaje.

Bezbednost je apsolutni prioritet. Kaciga, rukavice, i naočare su obavezni dijelovi opreme. Osim što vas štite od hladnoće, ovi dijelovi opreme su ključni za zaštitu od povreda. Kacige i naočare će vam pomoći da izbjegnete opekotine od sunca i snijega.

Obratite pažnju da šalovi ne vire vanjakne, kako biste izbjegli slučajno kačenje na nekom objektu na stazi, pogotovo kod djece.

Zaštitni dijelovi opreme, kao što su kacige i zaštitni prsluci, treba da budu certifikovani i ispunjavati određene standarde bezbjednosti. Danas je lako pronaći opremu koja je prošla testiranje i certifikaciju.

Naročitu pažnju treba posvetiti pravilnom podešavanju vezova. Oni treba da odgovaraju vašem uzrastu i nivou vještine. Pravilno podešeni vezovi su ključni za vašu bezbjednost na stazi.

Tokom skijanja, izbjegavajte korišćenje mobilnih telefona. Osim što skreću pažnju sa staze, telefon može biti oštar predmet u slučaju pada. Fokusirajte se na skijanje i uživanje u prirodi.

U zaključku, skijanje je prelep sport koji svako može da uživa, bez obzira na svoj socioekonomski status. Adekvatna i pristupačna oprema, konsultacija sa stručnjacima, i fokus na bezbjednosti su ključ uspjeha.

Bezbjedno skijanje, svima dostupno, čini ovu zimsku aktivnost još privlačnijom.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije