Politika

NE ODUSTAJU Bošnjaci podnose novi zahtjev Ustavnom sudu BiH za zaštitu "državne imovine"

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske uputiće novi zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima, odnosno njegovog člana 324. stav II, koji se tiče državne imovine nad kojom pravo ima isključivo država BiH.

NE ODUSTAJU Bošnjaci podnose novi zahtjev Ustavnom sudu BiH za zaštitu "državne imovine"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako je pojasnio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i donedavno delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Dževad Mahmutović, Srpska je 2010. godine pokušala riješiti pitanje državne imovine jednim zakonom koji je tretirao cjelokupnu državnu imovinu, ali je Ustavni sud 2012. godine oborio taj zakon.

Nakon takve situacije oni sada pokušavaju parcijalno rješavati to pitanje, a, između ostalog, to su uradili i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o unutrašnjoj plovidbi i isto su uradili i izmjenama Zakona o stvarnim pravima – istakao je Mahmutović.

Taj član Zakona o stvarnim pravima propisuje da su nosioci prava upravljanja i korištenja i raspolaganjima nepokretnostima u državnoj svojini Republika Srpska, jedinice lokalne samouprave i javna preduzeća.

To znači, pojašnjava nadalje Mahmutović, da se time državna imovina daje Srpskoj, lokalnoj zajednici, javnim preduzećima i drugim službama na upravljanje.

Pročitajte još

– Oni na to nemaju pravo, u pitanju je državna imovina koja je odlukama Ustavnog suda, ali i Ustavom i Sporazumom o sukcesiji data u nadležnost jedino državi BiH i ta stvar se jedino može riješiti u parlamentarnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi njihovi nasrtaji su nešto što ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo – poručio je Mahmutović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Nakon toga predstavnici RS odlučili su da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.