Društvo

"Nećemo plate, hoćemo obećanja!" Protest građana i u Banjaluci zbog poskupljenja i malih primanja (VIDEO, FOTO)

Na banjalučkom Trgu Krajine danas je stotinak građana iskazalo nezadovoljstvo na protestu ironično nazvanom "Nećemo plate, hoćemo obećanja".

"Nećemo plate, hoćemo obećanja!" Protest građana i u Banjaluci zbog poskupljenja i malih primanja (VIDEO, FOTO)
FOTO: @M_VUJINOVIC/TWITTER/SCREENSHOT

Na Trgu se okupilo stotinak ljudi “naoružanih” ironičnim transparentima: “Akcize su nam potrebne da bi svi bili srećniji”, “Dajem litar krvi za litar benzina”, “Otimam siromašnima i dajem bogatima”…

Predsjednik Restarta, Stefan Blagić rekao je, dan ranije, da bi “u normalnoj državi zahtjevi bili normalni, ali pošto ovo to nije, i zahtjevi su takvi”.

– Da je ovo normalna država protestni zahtjevi bi bili da se ukinu akcize na gorivo odnosno naftu i naftne derivate, da se ukine PDV na naftu i naftne derivate preko 2 KM i da političari sebi ne dižu plate, makar ne za ovih bahatih 500 KM. Međutim, pošto mi ne živimo u normalnoj državi, na ovim protestima imamo samo tri zahtjeva – umjesto 500, da se političarima povećaju plate za 5000 KM, drugi je zahtjev da se udvostruče akcize na gorivo, a treći zahtjev je da se poveća PDV na osnovne životne namirnice – rekao je Blagić, prenosi Mondo.ba.

Dražan Pejaković, pokretač Fejsbuk grupe “Crna lista poslodavaca Republike Srpske” kaže da podržava protest “jer ovdje za nas radnike života nema”.

– Ukoliko vlast ne počne da radi kako treba, ovdje za četiri ili pet godina više neće biti naroda – kaže Pejaković.

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS, jedini je od političara koji je pružio podršku građanima na Trgu Krajine u Banjaluci.

Protesti zbog rasta cijena održani su i u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli.

Prihvati notifikacije