Društvo

"NEĆEMO IH TJERATI U ŠKOLU" Đaci koji se budu plašili korone nastavu će pratiti ONLAJN

- Mislim da već mjesec dana pokušavamo da kažemo koji su svi mogući vidovi nastave i uvijek kažemo da to zavisi od trenutnog stanja zdravlja nacije, što i sada zavisi – rekao je ministar prosvjete u Srbiji Mladen Šarčević.

"NEĆEMO IH TJERATI U ŠKOLU" Đaci koji se budu plašili korone nastavu će pratiti ONLAJN
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Šarčević je istakao da je izvjesno da vanrednog stanja neće biti, prenosi Blic.

– U prvom piku smo imali obavezu da jedan roditelj bude kod kuće. Tragajući za boljim modelima, očekivali smo da se stanje popravlja. Istražujući koliko roditelja ne može da ostavi dijete kod kuće, došli smo da je to negde oko 22 odsto roditelja i to je dovoljan razlog da se pokrene mehanizam da neki osnovci treba da krenu na nastavu – rekao je na ministar prosvjete.

– Sada predlažemo jedan od scenarija koji može da zadovolji više interesa, a to je jedan od modela da se od prvog do četvrtog nastava odvija u školama, s tim što moramo smanjiti broj učenika. Moramo u većem broju ustanova da podijelimo taj broj. U okviru 17 školskih uprava u 1.192 škole je 45 odsto onih koji ne moraju da se dijele, broj đaka je toliki da zadovoljava standard. Pokušaćemo da razmeštanjem klupa i stolica iz učionica, imamo razne prostorije koje mogu da se pretvore u učionice, i ovaj preostali broj škola, dio njih, će se na taj način snaći – rekao je Šarčević.

Kako je rekao Šarčević, postoji mnogo opcija.

– Imamo opciju da se sve radi na daljinu, kao i u prvom piku, ali ćemo pokušati da pružimo djeci bolji pedagoški princip. Prva grupa jednog odjeljenja će počinjati od 8 sati, sa pauzama od pet minuta, u drugom bloku radi druga grupa i tu nastavnik završava na pola, ali tu ulaze i drugi učitelji i nastavnici poput nastavnika engleskog. U drugom dijelu dana, od dva sata, imamo starije osnovce. Petaci, šestaci i sedmaci će imati pet časova, osmaci šest, a modifikovaćemo taj raspored tako što ćemo na nedjeljnom nivou dobijati izvještaje.

To nije sve, pa je ministar najavio i neke novine.

– Roditeljima koji imaju objektivne strahove da puste djecu u školu, mi nećemo praviti pitanje da se roditelj opredjeli tokom septembra da dijete prati nastave onlajn, a ocjenjivanje će se zakazivati u terminima. Nećemo uništiti ono što smo u prvom piku uradili, ali ćemo se ovog puta više zadržavati na sumativnom ocjenjivanju. Neće biti šetanja po kabinetima. U ponedeljak 31. avgusta roditelji učenika prvog osnovne, petog osnovne i srednje škole, imaće priliku da se upoznaju sa razrednim starešinama – rekao je Šarčević.

Najmanje problema trebalo bi da bude sa srednjim školama.

– Srednja škola takođe može da uradi nekoliko modela, ali osnovni je da rade nedjeljno, po vertikali. Nije isto da li je stručna škola ili gimnazija. Imaćemo nastavu na TV kanalima, sa RTS imamo osnovni ugovor, možda ćemo ga širiti sa drugim emiterima. Od petog do osmog razreda će imati onlajn nastavu prijepodne, stariji popodne. RTS planeta će biti dostupna da se ponovo preslušavaju časovi – zaključio je Šarčević.