Politika

NEDOSTAJU TRI SRBINA Dom naroda Federacije BiH ponovo NIJE POPUNJEN

Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH ponovo nije popunjen, iako je Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate izbora i dodijelila mandate delegatima.

NEDOSTAJU TRI SRBINA Dom naroda Federacije BiH ponovo NIJE POPUNJEN
Foto: Klix/RAS Srbija

Dok Klubovi Hrvata i Bošnjaka imaju po 17 delegata, Klub Srba ima samo 14. To su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Većinu delegata u Klubu Srba ponovo će imati partije sa sjedištem u Federaciji BiH. Inače, delegati se biraju u Skupštinama Kantona, ali u svim kantonima nije bio dovoljan broj srpskih poslanika da bi izabrali i preostala tri srpska delegata.

-Tri nedostajuća mandata biće potvrđena dopunom ove odluke nakon provedene procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH navodi se u odluci CIK.

Prema tom Uputstvu, CIK treba da se obrati kantonalnim skupštinama u kojima još postoje poslanici iz nedostajućeg naroda, a koji već nisu izabrani u Dom naroda FBiH. Kantonalne skupštine u roku od 48 časova dužne su da obavijeste svaku političku stranku i svakog člana kluba i omogućiti ovlaštenim predlagačima da predlože liste kandidata.

Foto: H.M.-Klix/RAS Srbija

Klub Bošnjaka čine Hadis Jusić, Hajrudin Halilović, Senad Ahmetović, Fahrudin Skopljak, Senad Alić, Dževad Hadžić, Ramo Isak, Jasmin Duvnjak, Jasminko Kapić, Nijaz Musić, Elvedin Mušanović, Alisa Hajdarović, Zvonko Marić, Aljoša Čampara, Samir Suljević, Jasenk Tufekčić i Senad Čeljo, objavljeno je u Službenom glasniku BiH.

Delegati hrvatskog naroda su Anel Šahinović, Ilija Ilić, Boris Krešić, Ivo Tadić, Edim Fejzić, Markko Saraf, Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Tomislav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Marija Iličić, Zdravko Bešlić, Tomislav Mandić, Damir Marjanović, Ivan Ivić i Stipan Šarac.

Predsjedavajuća Doma naroda Federacije Lidija Bradara saopštila je da će konstitutivna sjednica novog saziva biti održana u srijedu 20. februara. Ona je saopštila da će se na dnevnom redu naći i budžet Federacije za 2019. čije je usvajanje blokirano upravo u Domu naroda.

– Obzirom da sam u stalnom kontaktu s ministarkom financija Jelkom Miličević, drago mi je potvrditi da je, osim što je Federacija likvidna, sve spremno za „puštanje“ svih budžetskih davanja odnosno invalidnina, boračkih naknada i plata – navodi Bradara.

Istovremeno, konstituisanje Doma naroda FBiH bitno je i za završetak formiranja vlasti na nivou BiH jer se iz federalnog Doma biraju bošnjački i hrvatski delegati u Dom naroda BiH.