Društvo

Neispravna hrana teško stiže do trpeze: Od 1.530 kontrolisanih uzoraka samo 10 pošiljki za koje je uvoz zabranjen

Republički inspektori kontrolisali su u prvom polugodištu ove godine 1.530 uzoraka uvezene hrane, a analize su pokazale da je od tog broja neispravno bilo samo deset pošiljki za koje je uvoz zabranjen.

rast cijena namirnica , potrosacka korpa sve skuplja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podaci su ovo Inspektorata Republike Srpske iz kojeg navode da učestale kontrole donose rezultate.

– Propusti su utvrđeni kod pošiljki tikvica iz Albanije, mrkve iz Egipta, manga iz Brazila zbog povećanog prisustva pesticida te pošiljki žitarica iz Srbije zbog prisustva mikotoksina – kazali su iz Inspektorata.

Naglasili su da se na osnovu rezultata analiza, posmatrano kroz protekle godine, može reći da se broj neurednih pošiljki značajno smanjio.

– Rad inspektora na granici i stručna procjena rizika, kao i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti i preduzimanje propisanih mjera rezultirali su time da se na tržištu nalazi hrana koja je propisanog kvaliteta – navode iz Inspektorata.

Kazali su da su nadležne inspekcije angažovane u punom kapacitetu i da svakodnevno vrše nadzor kod subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane.

– Na osnovu navedenog možemo reći da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana – rekli su u Inspektoratu.

Dodali su da su nadležne inspekcije u prvom polugodištu ove godine u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza izvršile 44.944 kontrole pošiljki hrane. Objasnili su da je posebna pažnja usmjerena na proizvode kod kojih je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, sezonske proizvode, proizvode za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici ili su utvrđene nepravilnosti i slično.

Pročitajte još

– Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka. S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana, jer ona nije ni bila dostupna potrošačima – naveli su u Inspektoratu.

U prvih šest mjeseci po nalogu inspekcije iz prometa su povučene oko tri tone različitih namirnica.

– Najčešće je riječ o proizvodima koji po prirodi imaju kraći rok trajanja, kao što su mliječni proizvodi, osvježavajuća pića i sokovi ili konditorski proizvodi – kažu u Inspektoratu.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” u Bijeljini Jovo Vasilić za Glas Srpske kaže da potrošači i dalje sumnjaju u kvalitet hrane, bez obzira na analize.

– Kupci sumnjaju da se kod nas uvozi dosta hrane koja nije kvalitetna, bez obzira na sve kontrole. Postavlja se pitanje zašto se ne koristi hrana domaće proizvodnje, ali potrošači sumnjaju da i domaći puno koriste pesticide i zabranjene stvari, koje ubrzavaju sazrijevanje proizvoda – rekao je Vasilić.

Dodao je da je veliko nepovjerenje ljudi za kupovinu hrane nakon događaja oko svinjske kuge, te istakao da prilikom kupovine većinom pitaju gdje je roba proizvedena.

Nepravilnosti

U Inspektoratu kažu da su u prvom polugodištu ove godine, u unutrašnjem prometu nadležne inspekcije izvršile 1.180 kontrola kod subjekata u poslovanju sa hranom.

– Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično – rekli su u Inspektoratu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu