Svijet

"Neka Bajden trune u paklu, srećan Božić" Donald Tramp na bizaran način čestitao praznike građanima SAD, pa izazvao pravu dramu

Većina svjetskih političkih, duhovnih i nacionalnih vođa obilježava Božić pozivima na mir ili naglašavajući vrline porodice i zajedništva, ali to nije stil Donalda Trampa.

"Neka Bajden trune u paklu, srećan Božić" Donald Tramp na bizaran način čestitao praznike građanima SAD, pa izazvao pravu dramu
FOTO: AMANDA SABGA/EPA

Bivši predsjednik proizveo je na katolički Badnjak i Božić na svojoj društvenoj mreži “Truth Social” bujicu bijesa i gorčine, uglavnom zbog svojih pravnih nevolja.

Tramp je bjesnio na predsjednika Džoa Bajdena i posebnog tužioca Džeka Smita, iznoseći brojne i lažne tvrdnje da su njegovi pokušaji da ostane na vlasti nakon gubitka izbora 2020. godine predstavljali vitalnu odbranu američke demokratije i stoga su bili potpuno legalni.

U uvredljivim objavama pisanim velikim slovima Tramp je pojačao svoju ekstremnu retoriku o imigraciji, koja je već izazvala poređenja s nacističkom retorikom, i ponovio svoj stav o neograničenoj predsjedničkoj moći zbog koje se kritičari boje autokratije ako on pobijedi na sljedećim izborima.

Samo tri nedjelje prije početka glasanja u trci za nominaciju republikanaca za predsjedničke izbore Tramp je favorit. Njegove objave pokazuju da su njegove lažne tvrdnje o izbornoj prevari prije tri godine još okosnica njegovog političkog projekta.

A njegove tirade, u vrijeme kada su se Amerikanci koji slave Božić okupljali s najdražima i tražili trenutak mira, nagoviještavaju bijesno stanje duha i potpuno poricanje. Dodaje se da će to vjerovatno pobuditi nove brige o njegovom temperamentu i podobnosti da ponovno služi kao vrhovni zapovjednik i mračni su predznak što bi još jedan Trampov mandat mogao da donese.

“Progone me nasilni čudaci Džoa Bajdena”

Na Badnjak Tramp je uveče objavio velikim slovima.

Pročitajte još

– Špijunirali su moju kampanju, lagali Kongresu, izigrali zakon FISA, namjestili predsjedničke izbore, omogućili su milionima ljudi, mnogima iz zatvora i mentalnih institucija, da preplave našu zemlju, zaribali u Avganistanu, a nasilnici i čudaci Džoa Bajdena, poput poludjelog Džeka Smita, progone me na dosad neviđen način. To se zove miješanje u izbore. Srećan Božić! – napisao je on.

“Neka trunu u paklu, srećan Božić!”

Njegovo raspoloženje jedva je bilo drukčije na Božić, kad je optužio Bajdena da orkestrira miješanje u izbore, misleći na 91 krivično djelo i četiri suđenja koja čekaju bivšeg američkog predsjednika.

U jednoj od svojih najbizarnijih i najneumjerenijih objava zaželio je srećan Božić “svjetskim vođama, i dobrim i lošim”, naglasivši: “Niko od njih nije tako zao i bolestan kao nasilnici koje imamo u našoj zemlji”.

U posljednjem napadu na Bajdena i Smita Tramp je napisao: “Neka trunu u paklu. Još jednom srećan Božić!”.

Za Trampa će vjerovatno glasati milioni Amerikanaca

Milioni Amerikanaca vjerovatno će glasati za Trampa na predsjedničkim predizborima, pokazujući da ih ne uznemirava njegovo ponašanje ni njegov sve veći ekstremizam, prenosi Blic.

Više desetina miliona vjerovatno će ga podržati ako bude republikanski kandidat dok nastoji da ostvari zapanjujuć politički povratak i postane tek drugi bivši predsjednik koji je osvojio drugi mandat, a nije uzastopno pobijedio.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu