Društvo

NELEGALNE ZANATLIJE Kućne popravke na crno i bez reklamacije, a cijene PAPRENE

Majstore koji će za obavljenu uslugu dati račun i garanciju gotovo da je nemoguće naći zbog čega su potrošači prinuđeni da angažuju one koji rade na crno.

NELEGALNE ZANATLIJE Kućne popravke na crno i bez reklamacije, a cijene PAPRENE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ova pojava još je više izraženija sada kada imamo tendenciju odlaska zanatlija u inostranstvo.

Nedavno mi se pokvarila ringla na šporetu. U oglasima sam našla električara kojeg je došao tek 15-ak dana poslije poziva. Zamijenio je ringlu i uslugu naplatio 50 KM. Nisam dobila račun niti garanciju za ugrađeni dio, a nisam ni tražila jer znam da će mi taj majstor opet uskoro trebati iako sam svjesna da nemam pravo na reklamaciju – priča jedna Banjalučanka.

– Nažalost, „legalan“ majstor se ne može naći. To je moguće samo kada imate reklamaciju za neki uređaj pod garancijom i odnesete kod ovlaštenog servisera. Ali, naći majstora za bilo kakvu popravku u kući i da vam izda račun je nemoguća misija – potvrđuje i predsjednica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić.

Ona navodi primjer da u cijelom Prijedoru ima samo jedan „legalan“ majstor koji popravlja električne uređaje, a kaže da ima brojne primjere zajednica etažnih vlasnika koji za bilo kakav kvar u vezi sa vodom ili strujom moraju da angažuju lokalna komunalna preduzeća i javna elektro-preduzeća.

Pročitajte još

– To samo govori da ne postoje registrovani preduzetnici vodoinstalateri ili električari, ili da ih ima izuzetno malo. S druge strane, ako neko u stanu ili kući ima kvar, onda zove vodoinstalatere i električare koji rade u preduzećima, a koji po pozivu dolaze poslije radnog vremena i posao obavljaju na crno – ističe Marićeva.

Po njenim riječima, ovo tržište je nesređeno, neuređeno zbog čega najviše štete imaju potrošači. Takođe smatra da je i u interesu samih zanatlija da se ovo uredi i da legalno posluju.

– Njihova asocijacija bi trebalo da se više potrudi i da za početak napravi listu preduzetnika i majstora koji su dostupni potrošačima – dodaje Marićeva.

S druge strane, Jovica Bratić, predsednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, tvrdi da se mogu naći majstori koji rade legalno.

– Reklamiraju se oni, potrebno je samo malo izguglati – tvrdi Bratić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Navodi da ih ima manje nego ranih godina jer odlaze u inostranstvo da rade za veću platu.

– Iznenadićete se kada kažem, ali cijene majstora koji izdaju račune i daju garanciju su gotovo identične kao kod onih koji rade na crno. Zato su oni nama nelojalna konkurencija – navodi Bratić.

Kaže da zidari koji nisu registrovani naplate dnevnicu od 70 maraka, kao i „pravi“ zidari.

– Međutim, njihov učinak je sigurno manji i nekvaliteniji – dodaje on.

Kada su u pitanju zanatlije, Vladi Republike Srpske trenutno je primat uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole koje bi moglo da bude „spas za privredu Srpske“. U toku je analiza, a od naredne školske godine predviđeno je uvođenje novih zanimanja koja su neophodna na tržištu rada. U planu je i reforma osnovnog obrazovanja, kroz koju bi mogli biti uvedeni određeni preduzetnički predmeti još u osnovnim školama.

– Mi smo spremni i da dajemo stipendije đacima samo da počnu izučavati zanate – poručuje Jovica Bratić.

Nestašica

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da se najbolje moglo videti koliko vlada nestašica za majstorima dok se gradila „Delta“ u Banjaluci.

– Tada niste mogli ni za lijeka naći majstora jer su svi bili angažovani na gradnji tržnog centra. Nadam se iskreno da će biti nešto od predviđene reforme školstva. I ptice na grani znaju gdje su problemi – dodaje Bratić.