Politika

„Nema ni minimum znanja“ Višković žestoko reagovao na izjavu Lende, poručio mu da ne poznaje Dejton

Današnja izjava potpredsjednika FBiH Refika Lende, nije ništa drugo nego orkestrirano skretanje pažnje, davanjem izjava koje nemaju nikakvog pravnog, ali ni i političkog smisla. Ovakvi nastupi nisu ništa drugo nego ogledalo političkog stanja u kome se BiH trenutno nalazi.

Sastanak vlade i gradonačelnika, načelnika, direktora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To se navodi u reagovanje predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića povodom izjave potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, kojom dovodi u pitanje ime Republike Srpske.

-Potpredsjednik FBiH, današnjom izjavom je u potpunosti prezentovao svoje neznanje iz oblasti prava, kao i nepoznavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i Ustava BiH. Zaista je neprihvatljivo da neko ko obnaša ovakvu funkciju nema ni minimum znanja iz ovih oblasti – kaže Višković.

Poražavajuća je praksa pojedinih političara iz FBiH, kaže Višković, kojoj je podlegao i Lendo, da preko neprijatljskih tonova usmjerenih prema Republici Srpskoj dobijaju određene političe poene.

-Ono što najviše zabrinjava jeste da je u političkom Sarajevu postala praksa da se ustavi i pravne norme tumače proizvoljno, uz izostanak osude onih čija je to dužnost. Nikada neću razumjeti da neko sabotira sve vidove zajedničkih dogovora tri konstitutivna naroda na kojim treba da počiva BiH, pristaje da mu stranci nameću norme, pravila i zakone, kreiraju zastavu i himnu državne zajednice koju zovemo BiH – navodi premijer.

Pročitajte još

Lendi poručuje da bi bilo bolje da se svojim političkim angažmanom izborio ili izbori da narodi u BiH sami kreiraju svoja obilježja, kao što nije slučaj sa zastavom i himnom BiH, a ime Republike Srpske da poštuje jer je to ustavna kategorija i odraz volje srpskog naroda koji je i stvorio Republiku Srpsku, a koja je sastavni dio BiH – navodi se u reagovanju predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije