Politika

Višković „smislio“ način kako da se BiH riješi Šmita „Ne pojavi se kao svjedok, Sud raspiše nalog za privođenje i on pobjegne“

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će se Kristijan Šmit morati pojaviti u Sudu BiH kao svjedok u procesu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Višković „smislio“ način kako da se BiH riješi Šmita „Ne pojavi se kao svjedok, Sud raspiše nalog za privođenje i on pobjegne“
FOTO: SRNA

Volio bih da se Šmit ne pojavi u Sudu BiH kao svjedok u postupku protiv predsjednika Dodika, ali bi nakon toga Sud BiH morao da raspiše nalog za njegovo privođenje i zato očekujem da će pobjeći i to će biti definitivno rješenje za BiH rekao je novinarima Višković, komentarišući mogućnost da Šmit bude svjedok u postupku protiv Dodika.

On je istakao da bi najbolje bilo da Šmit, nakon proslave Božića, ostane u svojoj zemlji.

-Nema više mogućnosti da li će ili ne doći u Sud BiH. Tužilac je zakovao da mora doći, kao i sudija za prethodni postupak zato što je u optužnici rečeno da će se uloga visokog predstavnika riješiti u glavom pretresu. Prema tome, da bi tako bilo on mora doći u Sud BiH. Tužilac u optužnici četiri puta pominje Dodika, kao optuženog, a dvadeset puta se poziva na Šmita i njegove odluke. Ako je Dodik u sudnici, onda treba biti i Šmit – dodao je Višković.

113 pitanja

On je naglasio da Dodikova odbrana trenutno ima 113 pitanja za Šmita koji mora da pokaže papir da li je legalno u BiH, te na osnovu kojeg zakona može donositi zakone.

Premijer Srpske je naveo da je siguran da će proces biti suđenje Šmitu i BiH.

Pročitajte još

-Malo su se upecali u svoje namjere i zato im se žurilo. Mislili su da idu slaviti Božić u svojim zemljama, a da do tada zabrane politički rad Dodiku i da ga optuže, ali su se preigrali. Sada bi najradije da se iz ovoga iščupaju, ali mislim da ne mogu – rekao je Višković.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima mogućnost žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije