Društvo

„Nema straha od novog soja“ Dr Ostojić tvrdi da su potrebna opsežna istraživanja da bi se vakcinisala djeca

U dječjoj bolnici KBC ''Dragiša Mišović'' na liječenju je troje djece zaražene korona virusom, a kroz tu ustanovu od početka epidemije prošlo je oko 2.200 mališana.

„Nema straha od novog soja“ Dr Ostojić tvrdi da su potrebna opsežna istraživanja da bi se vakcinisala djeca
FOTO: URS FLUEELER/EPA

Načelnica dječijeg odeljenja u KBC ”Dragiša Mišović” Olivera Ostojić ističe da je u posljednje vrijeme mnogo više otpusta nego prijema pacijenata i da ne bi trebalo strepiti od novog soja virusa koji se, prema dosadašnjim istraživanjima, mnogo brže prenosi na djecu.

– Ništa se nije mijenjalo u klincičkim slikama i frekvenciji pacijenata od kada se pojavio novi soj, posljednjih mjeseci slična je situacija kao na početku pandemije – rekla je Ostojić za TV K1.

Pročitajte još

Kako je rekla, od 23. marta, kada je primljen prvi pacijent u dječju bolnicu, hospitalizovano je 700 mališana oboljelih od kovida, a obavljeno je više od 1.500 pregleda.

Ona je navela da se u početku uglavnom radilo o asimptomatskim slučajevima, a da se kasnije povećavao broj oboljele djece, sa blažom do srednje teškom kliničkim slikom.

– Oko 30 do 40 odsto djece imalo je upalu pluća, dok su ostali sa opštim simptomima – kazala je Ostojić.

Dodala je da je oko 1,5 odsto djece imalo postkovid sindrom koji se, kaže, ugalvnom javljao kod djece uzrasta oko 15 -16 godina, pišu Novosti.

– Dolazili su u teškom opštem stanju, imali visoke temprature 3-4 dana, a imali su pozitivan Igg na korona virus. To je bio znak da su imali blagu infekciju korona virsom četori do šest nedjelja ranije – objasnila je Ostojić.

Ona je navela da su ta djeca dobro reagovala na intenzivnu terapiju i da su poslije sedam do 10 dana liječenja odlazili kući oporavljeni i da za sada nema informacija da imaju bilo kakve posljedice od postkovid sindroma.

Dodala je da djeca dobijaju terapiju po pedijatrijskim protokolima koji se, kaže, ne razlikuju mnogo od protokola za odrasle.

Ostojić je kazala da djeca koja su imala postkovid sindrom nisu imala pridružene bolesti, kao i da kod mališana nije uočena velika koleracija između hroničnih bolesti i kovid infekcije.

Govoreći o potencijalnoj vakcinaciji mlađih od 18 godina, Ostojić je kazala da su potrebna opsežna istraživanja da bi djeca ušla u protokol davanja vakcine i naglasila da za sada ne postoje takve preporuke.

– Kada je u pitanju, na primjer, vakcina protiv gripa, ona je bila preporučena hroničnim pacijentima ili djeci sa teškim oblicima bolesti, a u ovom trenutku se ne razmatra vakcinacija djece protiv korona virusa, jer se ona za sada dobro drže – rekla je Ostojić.

Prihvati notifikacije