Sudbine

"NEMAM DJECU, PA ŠTA" Bojana otkriva zbog čega bi opet sve isto uradila u životu

Novosađanka Bojana Karavidić cijeli radni vijek provela je u novinarstvu. Živjela je taj poziv svim bićem, a on joj je doneo brojna putovanja, divna poznanstva, ali i supruga Borivoja Erdeljana, koji je takođe novinar u penziji.

"NEMAM DJECU, PA ŠTA" Bojana otkriva zbog čega bi opet sve isto uradila u životu
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sada kad razmišlja o tome zbog čega nema djecu, misli da je to bio splet okolnosti.

– Nisam nikad donijela odluku da neću imati djecu, niti da ne želim da ih imam. Jednostavno, tako se dogodilo, ali sad kad opet analiziram, pomislim da je tome možda doprinijelo to što smo moj brat i ja rano ostali bez roditelja. Kao starija sestra svu pažnju sam usjerila na njega i preuzela ulogu roditelja na neki način – kaže Bojana.

Pročitajte još

Ističe da ne bi ništa mijenjala u životu i da bi sve opet isto uradila. Svaka žena treba da ima mogućnost izbora i slobodu da kaže: „Ja želim ili ne želim da budem majka“. Sadašnji događaji u Poljskoj, gdje žene protestuju zbog zabrane prava na abortus, to najbolje potvrđuju i pokazuju koliko je to važno.

– Čini mi se da sebe nisam nikad vidjela kao majku jer sad kad čitam dnevnike iz mladosti, vidim da u njima maštam da budem novinarka, napišem roman, ali nigdje ne postoji želja da imam dijete – priča Bojana.

I dok su je ranije uveseljavala djeca njenih prijateljica, koje je čuvala dok su one sa muževima išle u pozorište, danas se raduje druženju sa Mašom. Ona je kćerka Bojanine bratanice i ljubimica cijele porodice.

Pročitajte još

– Djeca mojih prijateljica jako su me voljela, bila sam dio tih porodica. Tako da nisam bila ona žena koja tjera djecu ispod prozora kad se igraju loptom – kaže Bojana, koja danas u penziji piše češće i uređuje „Korzo Portal za urbanu kulturu i baštinu“. Posebno ističe i da je 2018. osvojila prvu nagradu za priču na konkursu „Ulaznica“ Narodne biblioteke Zrenjanin, i to prvom na koji se prijavila.

Posvećena je i Udruženju građana „Suburbium“, koji je osnovala prije 18 godina, sa ciljem da oživi Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Kultura je njena sfera interesovanja još od prvih novinarskih početaka na nekadašnjem „Radiju Jugoslavija“.

– Kao što u kulturi treba da branimo i čuvamo svoju baštinu, tako i u životu treba da slijedimo svoje izbore. Ne možemo nekoga osuditi zato što ne želi dijete. Život i jeste zanimljiv zato što smo svi različiti, piše Blic žena.