Kultura

"NEMAM IZBORA, A DA PREŽIVIM MORAM" Poznati glumac kaže da pamti i gore godine od 2020.

Glumac i producent smatra da će ova pošast uskoro nestati i da nam ne preostaje ništa drugo nego da je preživimo, kao i mnoge nedaće prethodnih decenija.

"NEMAM IZBORA, A DA PREŽIVIM MORAM" Poznati glumac kaže da pamti i gore godine od 2020.
FOTO: VESNA LALIĆ

On se osvrće i na svoj novi projekat “Mama i tata se igraju rata”, ali i na nagradu „Mija Aleksić“ za 2020. godinu.

Svestrani umjetnik Gordan Kičić, koji je krajem prošle godine oduševio publiku igranim filmom „Realna priča“, obradovaće gledaoce RTS već ovog vikenda serijom „Mama i tata se igraju rata“.

– Paralelno je od dijela filma i naknadnih epizoda koje smo napisali i dosnimili napravljena i serija od deset epizoda. Pet epizoda sam ja režirao, a drugih pet Vlada Tagić, koji je gledaocima poznat po seriji „Jutro će promeniti sve“. Veliko zadovoljstvo je kada ste u projektu samo glumac, a kada ste na setu paralelno i glumac i reditelj, onda vam mozak radi na potpuno čudnim transferzalama. U svakom trenutku morate da budete spremni, a prije toga je neophodna studiozna priprema – priča za Blic Gordan Kičić.

Glumac kaže da sa ove vremenske distance ništa ne bi uradio drugačije i da jedva čeka da publika pogleda seriju i da svoj sud.

– Četiri godine smo proveli na ovom tekstu i mislim da se svaki dan isplatio. Koliko sam bio nervozan za vrijeme premijere filma, sada sa serijom je sasvim drugačija situacija.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Osim Gordana Kičića, Nine Janković Dičić, Nebojše Ilića, Branimira Brstine, Katarine Gojković, Lane Lazović, vidjećemo i nove likove u tumačenju Vanje Ejdus, Srđana Timarova, Nikole Đurička, Sandre Perović i Anđele Jovanović.

Dok mnogi tvrde da im je 2020. godina najgora do sada zbog epidemiološke situacije koja nas je zadesila, Kičić se ne slaže sa tim.

– Meni je bilo i gorih godina nego što je ova, koja se polako privodi kraju. Sve moramo da preživimo i nemamo puno izbora. Svašta smo mi prošli u svojim životima i kao narod i kao pojedinci i nije nam bilo lako, ali šta da se radi – idemo dalje. Takvo je vrijeme, i to ne samo kod nas nego i u svijetu. Mi smo imali dosta lokalnih trenutaka u Beogradu i u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji, i mislim da taj jedan momenat dosta zavisi individualno i od čovjeka. Postoje okolnosti koje ne idu naruku mnogim stvarima, ali opet, sa druge strane, čovjek sa dobrom energijom i radošću prema životu može da napravi mnoge dobre stvari u svakodnevnom životu – tvrdi Kičić.

Prije nekoliko dana Kičić je dobio nagradu “Mija Aleksić – Biti glumac” za 2020. godinu i to za izuzetan doprinos umjetnosti glume.

– I ranije sam dobijao nagrade, ali ovo je sada drugi krug. Prve nagrade su bile sa dvadesetak godina, a ovaj drugi krug počinje sa četrdesetak – kroz smijeh ističe novopečeni reditelj.

FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Prije nekoliko mjeseci glumac je završio snimanje filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića.

– Čuo sam se sa Duškom koji mi je rekao da je gotova druga ruka montaže i da je prezadovoljan i srećan. Ogromno mi je zadovoljstvo što sam sarađivao sa njim, ali ne smijem više da otkrivam ni o projektu, ni o svojoj ulozi.

Nepisano je pravilo da ukoliko želite da snimite neki projekat do koga vam je veoma stalo, najlakše ćete to uraditi ako imate sopstvenu producentsku kuću:

– To je logičan slijed događaja. Definitivno je nama na neki način lakše ako uspijemo u producentskom smislu da istjeramo te projekte, jer nas ljudi poznaju. Znamo i šta je neophodno da se snimi jedan dobar film ili serija. Mislim da to dolazi s godinama. Mada sam ja već sa 33 godine radio „Ustaničku ulicu“.

„Realna priča“ je i dalje na festivalima

Izreka prvi mačići se u vodu bacaju se ne može primjeniti na Kičićev film “Realna priča”, kao ni za seriju “Mama i tata se igraju rata”. Zato popularni glumac već razmišlja o novom projektu.

– Imam neke ideje i varijante, ali zasad sam fokusiran na ovu seriju i na njen prijem kod publike. “Realna priča” i dalje učestvuje na filmskim festivalima, a okačili smo film i na “Amazon prime”.