Gradovi

“Nemamo uslove za učenje” U školi nema grijanja, UČENICI OTIŠLI U KAFIĆ (VIDEO)

Problem sa grijanjem srednjih škola u Sanskom Mostu je dugogodišnji. Iako je sezona grijanja uveliko počela, učenici su danima u jaknama sjedili u školskim klupama.

“Nemamo uslove za učenje” U školi nema grijanja, UČENICI OTIŠLI U KAFIĆ (VIDEO)
FOTO: DNEVNIAVAZ/TWITTER/SCREENSHOT

Međutim, danas štrajkuju i nisu otišli na nastavu, već u obližnji kafić.

Učenici Mješovite srednje škole kažu da se ovaj problem rješava 25 godina.

– Smatram da nismo generacija koja će ćutati i tako se lako povući. Danas nam je direktor čak rekao da su dobili 70.000 KM da bi se riješio ovaj problem. Juče je u našoj učionici bilo svega tri stepena. Danas su svi učenici koji su u Savjetu učenika MSŠ Sanski Most bili kod direktora i tamo je naravno grijalica koja je upaljena. U nekim učionicama čak nema ni prozora kako treba. Rečeno nam je da bi se to sa grijanjem trebalo riješiti do idućeg ponedjeljka, ali nam je isto tako rečeno da nemamo ni kotlovnice. U 21 smo vijeku, a nemamo normalne uslove za školovanje. Žele da uvedu elektronske dnevnike, a grijanja nemamo – rekla je jedna od učenica.

Direktor Mješovite srednje škole Nijaz Halilović potvrdio je navode da u školi nema grijanja, te da zbog toga djeca nisu htjela doći na nastavu.

 – Sinoć sam na društvenim mrežama vidio da djeca planiraju da idu u štrajk. Djeca su u pravu. Danas je hladno vrijeme, nije se grijalo danima i ja sam jutros imao sastanak sa Savjetom učenika i rekao sam im da im to ne zamjerim, da sam na njihovom mjestu i ja bih to radio iako je nastava bila skraćena na pola sata. Međutim, rekao sam im da ćemo i sljedeću sedmicu ići na pola sata i oni na to nisu pristali – naveo je Halilović.

Naglasio je da je tender za novu kotlovnicu prošao i da je jedini problem što firma iz Prnjavora nije još uradila peć, te dodao da će biti gotovo do srijede.

 – U ponedjeljak dolazi firma da montira dimnjak, a u četvrtak će biti dostavljena peć i već sljedeći ponedjeljak grijanje ide normalno. Peleta ima dovoljno. Jedini je problem što proizvođač nije mogao na vrijeme izvrši svoju obavezu – istakao je Halilović.

Od Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona su, prema njegovim riječima, tražili onlajn izvođenje nastave i nisu dobili dozvolu.

 – Nije onlajn nastava nešto savršeno, mislim da je bolje pola sata nego da bude online. Našli smo rješenje da će ovu sedmicu učenici Srednje mješovite škole i Gimnazije u Sanskom Mostu nastavu pohađati popodne, Gimnazija će ići na nastavu u OŠ „Peti oktobar“, a SMŠ u OŠ „Hasan Kikić“. Kada se grijanje završi idemo ponovo u svoje objekte – zaključio je Halilović, piše Avaz.

Prihvati notifikacije