Svijet

NEMAR U VOĐENJU KRIZE Porodice preminulih od korone u Italiji traže odštetu od 259 hiljada evra

Članovi porodica preminulih od posljedica zaraze korona virusom u Italiji preduzimaju pravne korake protiv premijera, ministra zdravlja, kao i predsednika regije Lombardija.

NEMAR U VOĐENJU KRIZE Porodice preminulih od korone u Italiji traže odštetu od 259 hiljada evra
FOTO: DANIEL DAL ZENNARO/EPA

Kako piše Gardijan oni će pravne korake preduzeti zbog nemara u vođenju krize uzrokovane pandemijom.

Članovi porodica 500 preminulih osoba podnijeli su građansku tužbu u provinciji Bergamo, koja je bila teško pogođena tokom prvog vala pandemije korona virusa. Tvrde da su tri čelna čovjeka, Đuzepe Konte, Roberto Speranca and Atilio Fontana, saučesnici za smrt skoro 70 hiljada preminulih od korona virusa.

U tužbi je navedeno da su tri čelnika odgovorna jer nisu na vrijeme stavili gradove Alzano Lombardo i Nembro u karanetenu krajem februara, uprkos preporukama naučnika. Tvrdi se kako nisu nadogradili nacionalni plan ni implementirali regionalni koji je trebalo napraviti.

Pročitajte još

Advokat Konsuelo Lokati koja zastupa porodice preminulih traži 259 hiljada evra odštete za svaku porodicu. Tužba je nastala na inicijativu grupe “Noi Denuncremo (otkazat ćemo)”, koja od marta okuplja članove porodica preminulih. Ova grupa je do sada u okviru istrage koju je pokrenulo tužilaštvo u Bergamu u junu podnijela oko 300 žalbi lokalnim vlastima u kojima detaljno opisuju kako su žrtve preminule.

Lokati je rekla kako tokom istrage na žalbama podnesenim tužilaštvu nisu utvrđeni krivci ili zločinci. No objasnila je da je istraživanje koje su proveli posljednjih mjeseci dovelo do saznanja ko su odgovorni, te su odlučili da pokrenu građansku parnicu, prenosi Klix.

– Prema zakonu u Italiji je potrebno imati adekvatan nacionalni plan, a regionalne vlasti moraju prema njemu implementirati regionalni plan – rekla je.

Dodala je i kako ne samo da je nacionalni plan bio zastario već da nije uopće testiran da se vidi je li djelovao. Italija je prva evropska zemlja koja je pogođena pandemijom. Plan koji je bio na snazi za vrijeme pandemije u Italiji datirao je iz 2006. godine.

Prihvati notifikacije