Svijet

NEMIRI TRESU ŠRI LANKU Uveden policijski čas na teritoriji cijele zemlje, očekuje se ESKALACIJA

Širom Šri Lanke uveden je policijski čas tokom noći nakon što su se antimuslimanski nemiri proširili na najmanje tri oblasti sjeverno od Kolomba.

NEMIRI TRESU ŠRI LANKU Uveden policijski čas na teritoriji cijele zemlje, očekuje se ESKALACIJA
Foto: EPA/A.P./RAS Srbija

Izvori iz administracije Šri Lanke naveli su da je cilj policijskog časa sprečavanje dalje eskalacije nasilja, ali policija nije obrazložila zašto je ta mjera proširena i na ostatak države.

Prvobitno je objavljeno da je policijski čas uveden za oblasti Putalam, Kurunegala i Gampaha nedaleko od Kolomba nakon što je masa napala nekoliko firmi u vlasništvu muslimana i džamija.

Policijski čas u tri oblasti trajaće do 6 časova ujutro, a u ostatku zemlje biće od 21 do 4 časa – navodi se u policijskom saopštenju. Prema policijskim podacima bilo je sporadičnih incidenata kada je masa bacala kamenice i palila motocikle i automobile u vlasništvu muslimana. U gradu

Hetipoli najmanje tri prodavnice su zapaljene. Policija i vojska ispalili su suzavac na demonstrante u najmanje šest gradova. Nema podataka o eventualnim žrtvama ili hapšenjima.

Nešto ranije su vlasti zabranile Fejsbuk, Vocap i druge društvene mreže. Hrišćanske grupacije napale su muslimanske radnje širom Šri Lanke usljed pojačanih tenzija nakon džihadističkih samoubilačkih napada na tri hotela i crkve 21. aprila kada je poginulo 258 ljudi.