Magazin

NEMOJTE OVO DA RADITE DJECI Poznati milioner objasnio kako su ga odgajali, ovo savjetuje svim roditeljima

Pitanje koje roditelji sebi postavljaju od pamtivijeka je da li treba da guraju svoju djecu da se bave određenim aktivnostima i da upišu određenu školu ili fakultet, ili treba da im dopuste da sami odaberu svoj put.

Stiv Voznijak
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Stiv Voznijak (73), poznati biznismen, milioner i jedan od osnivača Epla, kaže da su njegovi roditelji prihvatili drugi pristup.

On navodi da je zbog toga srećniji i uspješniji, te da je istu strategiju koristio prilikom podizanja sopstvene djece.

Pročitajte još

– Roditelji su mi dozvolili da slijedim svoje srce. Kada nešto zaista želite i volite, i to je vaša strast, roditelji bi trebalo da vas podrže, a ne da vam govore: ‘Trebalo bi ovo da studiraš. Trebalo bi da ideš u ovu školu’ – poručio je Voznijak u obraćanju diplomiranim studentima Univerziteta Kolorado u Bolderu.

Voznijak, koji je rođen u Kaliforniji, 1968. godine se upisao na Univerzitet Kolorado u Bolderu gdje je diplomirao računarstvo. Prema njegovim riječima, roditelji su imali novca samo za finansiranje jedne godine studiranja van njegove države, ali ističe da su ga ipak ohrabrivali da pohađa univerzitet po svom izboru i da nastavi da razvija svoju ljubav prema tehnologiji – oblasti za koju u tom periodu nisu ni slutili da će postati tako unosna, piše CNBC.

Sa fakulteta je izbačen 1969. godine nakon što je hakovao kompjuterske sisteme univerziteta i slao poruke studentima i zaposlenima. Kasnije je nastavio školovanje na koledžu De Anza, nakon čega je studirao na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, koji je potom napustio 1971. godine. U međuvremenu je, preko zajedničkog prijatelja, upoznao sa Stivom Džobsom

Njih dvojica su, pet godina kasnije, osnovala Epl. I Voznijak i Džobs su postali milioneri kada je kompanija izašla na berzu 1980. godine. Epl je, u međuvremenu, postao druga najveća kompanija na svijetu.

Godinama kasnije, Voznijak objašnjava da sada svojoj djeci pruža istu podršku koju je on, kao mlad, dobijao od roditelja.

– I ja sam se prema tome ponašao na isti način sa svojom djecom. Moji roditelji mi nisu nametnuli svoje vrijednosti. Pustili su me da sam biram, pa sam pazio da tako budem i sa mojom djecom – rekao je milioner.

Da je takva taktika efikasna, smatra stručnjakinja za roditeljstvo Margot Mačol Bisnou, koja je intervjuisala roditelje 70 veoma uspešnih pojedinaca za svoju knjigu iz 2022. godine “Odgajanje preduzetnika: Kako pomoći svojoj djeci da ostvare svoje snove”.

Ona ističe da kada roditelji ne podstiču strasti kod djece, a posebno ako se plaše da neće zaraditi dovoljno novca kad odrastu, time pokazuju da ne vjeruju svojoj deci.

Prema njenim riječima, visok nivo povjerenja i podrške djeci grade samopouzdanje koje im je potrebno da bi se, na kraju, istakli u onome što rade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu