Banjaluka

NEPROMIJENJEN STATUS Dom omladine dobija programskog menadžera

Dom omladine je zgrada kojom upravlja Gradska uprava Banjaluka i njen status se neće mijenjati, iako je u ranijem periodu bilo govora da je potrebno da se osamostali, kako bi se lakše obezbijedili novi izvori finansiranja.

NEPROMIJENJEN STATUS Dom omladine dobija programskog menadžera
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Posljednje informacije govore da aktuelna administracija neće unositi jednu takvu radikalnu promjenu, kojom bi Dom postao javna ustanova.

Ta izmjena je, između ostalog, trebala omogućiti Domu da konkuriše prema međunarodnim fondovima ili za grantove, čime bi mogla samostalno da dolazi do određenih finansijskih sredstava, a ne da isključivo zavisi od Gradske uprave kada je u pitanju novac.

Za sada status ostaje nepromijenjen, a to znači da će Dom omladine i dalje biti u nadležnosti Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, uz jedan izuzetak – treba da dobije programskog menadžera, koji će upravljati svim aktivnostima na tom prostoru.

– Dom omladine je u resursnom smislu veliki potencijal za koji smatramo da do sada nije bio potpuno iskorišten. Pamtimo i bolje dane. Zato smo pripremili model za koji mislimo da će biti opravdan i koji će iskoristiti potencijale Doma. On, prije svega, podrazmijeva da zaposlimo programskog menadžera koji bi vodio i koordinirao svim aktivnostima na tom prostoru – objasnila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, i dodala da će konkurs za tu poziciju biti raspisan u narednom periodu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrdila je da se Dom omladine neće transformisati u javnu ustanovu, već da će, kao i do sada, ostati u okviru nadležnog odeljenja za društvene delatnosti. Pošto ne dolazi do promjene statusa Doma omladine, programski menadžer će, prema njenim riječima, imati status službenika.

Navela je da u trenutnim uslovima ne postoji mogućnost da se prostor u slobodnim treminima daje u komercijalne svrhe, čime bi Dom mogao raspolagati sa određenim izvorom finansiranja.

Pročitajte još

– Postoje određene zakonske prepreke kada je u pitanju mogućnost da se naplaćuje korištenje sadržaja. U nekom narednom periodu će se razmatrati mogućnost kako bi Dom omladine mogao biti nezavisniji i da u komercijalnom smislu ponudi svoje sadržaje. Trenutno je prvi cilj da mlade ljude tamo vratimo, a drugi je kako da razvijemo kapacitete, jer verujemo da sama zgrada predstavlja veliko bogatstvo, resurs i potencijal – navela je Šukalo.

Dom omladine je svojom namjenom uvijek bio predviđen kao mjesto za aktivizam mladih, te rad nevladinog sektora, ali je zadnjih godina nekako bio u drugom planu i njegov puni potencijal nije iskorišten do kraja.

Kako bi se ta situacija promijenila Šukalo kaže da će se formirati programski tim.

– U njemu će biti predstavnici najjačih organizacija, koje su se dokazale i pokazale da nose aktivnosti za mlade u Banjaluci. Tim organizacijama će biti data mogućnost da se prijave na konkurs Grada, gdje će moći dobiti sredstva za aktivnosti koje će se odvijati u Domu omladine. Naša je želja da te organizacije budu nosioci 50 odsto aktivnosti koje se tamo dešavaju, dok ostatak raspoloživih termina, te ostalih kapaciteta, treba biti ponuđen svim ostalim omladinskim organizacijama, te grupama mladih, koji će svoje aktivnosti moći da provode tamo – objasnila je ona.

Naglasila je da je cilj ove administracije da socijalna inkluzija bude jedna od primarnih tema u djelovanju Doma omladine.

– Želimo da kroz razne aktivnosti mladima s razvojnim poteškoćama ponudimo sadržaj. Uvidjeli smo da imamo veći broj organizacija koji se bave ovom ciljnom gupom dok su djeca, ali njihovim odrastanjem oni su sve manje prisutni u društvu i sve više se povlače u svoje porodice i kuće. Nama je želja da im tamo omogućimo da imaju radionicu i prodajni kutak, gdje će moći da prodaju suvenire koje izrađuju. Osim toga, biće angažovani u našoj kaferetiji koju planiramo napraviti za mlade – precizirala je ona.

Krov i lift

Milada Šukalo je naglasila da je važno da se upotrijebi i prostor renoviranog krova Doma omladine.

– Očekujemo podršku donatora u smislu određene opreme i namještaja, jer želimo da to bude kreativni i primamljiv prostor za mlade ljude da u njemu borave – rekla je Šukalo i dodala da se radi i na izgradnji lifta, koji bi trebao da omogući pristup na terasu.

Prihvati notifikacije