Politika

NEŠIĆ ODGOVORIO DODIKU „Korektno je primjetio pozitivan revizorski izvještaj Puteva“

Srpski član Predsjedništva BiH je korektno primjetio šta piše u pozitivnom revizorskom izvještaju koji je JP „Putevi RS“ dobilo za 2019. godinu.

NEŠIĆ ODGOVORIO DODIKU „Korektno je primjetio pozitivan revizorski izvještaj Puteva“
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tim rječima je lider DNS i bivši v.d. direktora „Puteva“ Nenad Nešić prokomentarisao današnju izjavu Milorada Dodika o izvještaju koju je MUP RS podnio protiv Nešića.

Dodik izjavio je da se propisi u Republici Srpskoj moraju poštovati, ali da je ono što je uradio bivši vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić u Prijedoru bilo odgovorno.

– Želim da zahvalim svim članovima uprave preduzeća, ljudima koji su sa mnom sarađivali, na naporima da uspješno i u skladu sa zakonom vodimo javnom preduzeće – odgovara Nešić u izjavi za Srpskainfo.

Naglašava da je u trenutku kada je podnio ostavku, na računu „Puteva“ bilo 100 miliona KM.

– Izrazito sam ponosan na sve svoje uspjehe koje sam postigao, zajedno sa saradnicima, za četiri godine, koliko sam se nalazio na čelu preduzeća. Sve što sam radio, radio sam u skladu sa odlukama Vlade RS, Nadzornog odbora, u skladu sa zakonom. Smatram da u ovom slučaju, ni u nekom drugom, nisam pekršio zakon, niti pravilnik i uvijek sam vodio računa o interesima građana RS – poručuje Nešić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na pitanje da prokomentariše izvještaj koji je MUP podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog postojanja osnova sumnje da je Nešić počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica, Dodik je rekao da „kad uzmete suštinski, Nešić je uradio onako kako je trebalo, a formalno tu ima nekih problema”.

– Kada birate između toga da nešto završite na vrijeme, da li da očistite snijeg, da uradite nešto i čekate procedure, a da vam građani stoje i smrzavaju se na ulici, uvijek bih izabrao da podržim taj pristup. Ne znam detalje, ali ono što sam saznao mislim da se radi o tome – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Protiv Nenada Nešića, MUP RS podnijelo je izvještaj zbog sumnje da je malverzacijama u preduzeću „Prijedorputevi“ pribavio imovinsku korist od skoro 17 miliona maraka.

Govoreći o tom slučaju, Nešić objašnjava da se radilo o redovnom održavanju puteva i da je zaključen okvirni sporazum na četiri godine.

– Tu smo imali dva ponuđača. Ali, očigledno neko miješa stvari. Odluke u preduzeću ne donosi Nenad Nešić sam, bez obzira što obavlja funkciju direktora. Postoji komisija koja je sačinjena od stručnjaka, čine je ljudi koji dolaze iz odjeljenja za javne nabavke, uglavnom pravnici, a sa druge strane imamo ljude koji dolaze iz tehničkog sektora, inženjeri građevine. Oni kažu da li je određena ponuda zadovoljila potrebne kriterijume da može da bude prihvaćena. Znači, komisija je ta koja daje preporuku, a direktor prihvati preporuku. Nikada se nije desila situacija da prekrižim stav komisije i uradim mimo njih. A komisija je uvijek radila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH – tvrdi Nešić.